latinica  ћирилица
08/12/2016 |  17:36 ⇒ 21:12 | Аутор: РТРС

Поднесена кривична пријава против бившег премијера ФБиХ

Министарство енергије, рударства и индустрије ФБиХ поднијело је кривичну пријаву против бившег премијер Федерације БиХ Нермина Никшића у вези са стањем у ИП Криваја д.о.о. Завидовићи, фирме у стечају.

Влада ФБиХ је данас усвојила информацију Министарства енергије, рударства и индустрије о реализацији закључка од 1.9.2016. године која се односи на стање у ИП Криваја д.о.о. Завидовићи - у стечају.

Министарство је задужено да комплетну документацију о овом предузећу, са усвојеном информацијом и извјештајем о почињењу кривичног дјела, достави на поступање надлежном тужилаштву.

У информацији је, између осталог, а на основу дописа Правобранилаштва ФБиХ, наведено да постоји оправдана и основана сумња да је преузимањем дуга који Влада није обавезна платити, нарочито за субјекат који је у поступку стечаја, нанесена велика штета буџету ФБиХ. То има елементе кривичне одговорности, а може имати немјерљиве посљедице по буџет ФБиХ, јер Влада нема законских обавеза према радницима у стечају.

С тим у вези, како је наведено у информацији, надлежном тужилаштву ће бити достављен извјештај о почињеном кривичном дјелу против бившег премијера Федерације БиХ Нермина Никшића и Н.Н. особе запослене у Влади ФБиХ, због постојања основане сумње да је иницирао и извршио радње које имају обиљежја кривичног дјела, односно удруживање у организовани криминал и корупцију, самовлашћа, злоупотребе службеног положаја и овлашћења, злоупотребе овлашћења у службеном пословању, преваре, фалсификовања исправа, несавјесног рада у служби, те да је на тај начин оштетио буџет ФБиХ за око 43.000.000 КМ.

Коментаришући подношење пријеве Никшић је рекао да је у питању "дрски покушај оправдавања властите неспособности, импотентности и небриге за раднике".

- Ја сам поносан на све што смо моја Влада и ја радили у вези са ИП Криваја Завидовићи. Мој једини интерес био је да се проба сачувати више од хиљаду радних мјеста у овој компанији која је систематски пљачкана готово двије деценије од разних СДА-ових директора и њихових политичких спонзора из Владе ФБиХ и Владе Зеничко-добојског кантона. О свему томе Влада ФБиХ је у мом мандату поднијела низ кривичних пријава које никада нису процесуиране - рекао је Никшић.

Извор: Кликс