latinica  ћирилица
08/12/2016 |  17:12 | Аутор: РТРС

Линта: Китаровићева наставља да шири мржњу и нетрпељивост

Хрватски предсједник Колинда Грабар Китаровић својим изјавама и понашаљем наставља да шири мржњу и нетрпељивост према Србији и свему што је српско, оцијенио је предсједник Савеза Срба из региона Миодраг Линта.
Миодраг Линта - Фото: ТАНЈУГ
Миодраг ЛинтаФото: ТАНЈУГ

- Очигледно је да Колинда Грабар Китаровић има чврсту намјеру да учини све што је у њеној моћи да током свог првог мандата рехабилитује усташтво у хрватском друштву и тиме себи обезбиједи велике шансе за побједу на наредним предсједничким изборима - навео је Линта поводом најаве Китаровићеве да ће се извинити због "српских чоколадица" у дјечјим пакетићима у Хрватској.

Он је подсјетио да у Србији без проблема послује око 200 хрватских фирми, док су српски капитал и српска роба непожељни у Хрватској.

Линта је указао да је сваки покушај да српски привредници постану власници разних предузећа у Хрватској унапријед осуђен на неуспјех, а да званични Загреб систематски спречава продор српских инвеститора на њено тржиште.

Он је оцијенио да би требало покренути ревизију свих приватизација у којима су српска предузећа купили хрватски бизнисмени.

- Потребно је утврдити колико је најбоље земље у Србији продато хрватским фирмама за изузетно мала средства у пљачкашким приватизацијама које су урађене на незаконит начин - оцијенио је Линта.

Како је закључио, први корак у том правцу био би да Скупштина Србије донесе закон о реципроцитету према коме би третман према хрватским и осталим бизнисменима у Србији био исти као што је третман који српски пословни људи имају у Хрватској и другим државама.

Чоколадица суботичког "Пионира" нашла се у пакетићима за дјецу које је предсједник Хрватске подијелила дјеци ветерана у Дубровнику, што је наишло на велике осуде и огорчење хрватске јавности.

Она је најавила да ће се због тога извинити родитељима и послати дјеци хрватске производе.

Извор: СРНА