latinica  ћирилица
08/12/2016 |  17:06 | Аутор: РТРС

Ађијус позвао СБ УН да обезбиједи изручење троје радикала

Предсједник Хашког трибунала Кармел Ађијус позвао је Савјет безбједности УН да обезбиједи да Србија поштује своју обавезу да Трибуналу изручи троје чланова Српске радикалне странке, које је оптужио за непоштовање суда.
Хашки трибунал - Фото: Novosti.rs
Хашки трибуналФото: Novosti.rs

Трибунал је Петра Јојића, Вјерицу Радету и Јова Остојића оптужио да су утицали на свједоке у процесу против њиховог партијског вође Војислава Шешеља, тако што су их пријетњама, уцјенама и митом наговарали да промијене исказе или да не свједоче.

"Тражим подршку Савјета безбједности...да се обезбиједи да Србија поштује своје обавезе по статуту Трибунала", рекао је судија Ађијус подносећи редован извјештај Савјету безбједности.

Ађијус је казао да "Трибунал схвата политичку осјетљивости која, у неким случајевима, може проистећи из сарадње са тим судом".

"То, међутим, не може представљати изговор за пропуст да се са Трибуналом сарађује, када је та сарадња одговорност која произлази из статута самог Трибунала", казао је судија Ађијус.

Нагласио је да "ранија сарадња Србије не може представљати изговор за садашњу несарадњу".

Подсјећајући да су налози за хапшење троје радикала издати прије 22 мјесеца, Ађијус је назначио да је Србија пропустила да их до данас спроведе.

Прије недјељу дана, Трибунал је објелоданио међународни налог за хапшење оптужених, а судија Ађијус је позвао све чланице УН да тај налог спроведу.

"Уколико се троје оптужених не нађе пред Трибуналом до новембра 2017, то ће бити озбиљан ударац...Вјерујем да ће Савјет безбједности предузети неопходне кораке да спријечи такав неуспјех међународне правде", закључио је предсједник Трибунала.

Извор: БЕТА