latinica  ћирилица
08/12/2016 |  16:50 | Аутор: РТРС

ИД убила 26 војника у Хомсу и заузела територију код Палмире

Припадници Исламске држзаве заузели су територију у близини Палмире, након што су данас убили најмање 26 припадника снага сиријске владе у покрајини Хомс, јавиле су агенције.

АП је јавио, позивајући се на сиријске опозиционе активисте, да су припадници Исламске државе заузели територију у близини античког сиријског града Палмире.

Агенција Исламске државе Амак објавила је снимак на којем се виде четворица заробљених сиријских војника.

АФП је претходно јавио да су припадници Исламске државе убили најмање 26 чланова сиријских владиних снага у нападу на позиције режима у покрајини Хомс.

Исламска држава покренула је више истовремених напада у близини нафтних и гасних поља "Махр и Шар" и у другим мјестима у пустињи у источном Хомсу, гдје се сукоби настављају, саопштила је Сиријска опсерваторија за људска права.

"ИД је успела да преузме контролу над седам контролних пунктова и других положаја владиних снага, које су биле приморане да се повуку због жестоких сукоба", рекао је директор те опсерваторије Рами Абдел Рахман.

Исламска држава заузела је Палмиру и држала је 10 мјесеци прије него што су их снаге сиријске владе, које подржава Русија, протјерали у марту ове године.

Док је Палмира била у њиховим рукама, екстремисти су уништили велики број споменика и предмета старих око 2.000 година.

Извор: Танјуг