latinica  ћирилица
08/12/2016 |  16:48 ⇒ 16:48 | Аутор: РТРС

"Бема" запошљава 500 нових радника

Фабрика обуће "Бема" из Бањалуке планира да наредне године запосли још 500 радника и уведе другу смјену, чиме ће значајно повећати производњу.
Бема - радници     (Фото:nezavisne.com) -
Бема - радници (Фото:nezavisne.com)

 "Бемин" развојни пут иде узлазном путањом већ 12 година, тренутно запошљава 1.250 радника, међу којима је само 12 у администрацији, а просјечна плата је око 550 КМ.

Технички директор "Беме" Маринко Умићевић каже да је година на измаку била тешка, али да су остварили добре резултате.

- Поносан сам јер нисмо отпустили ниједног радника иако смо изгубили два велика купца. То смо надомјестили новим купцем из Италије, због чега планирамо у наредној години да запослимо 200 нових радника у Мркоњић Граду и 300 у Бањалуци - казао је Умићевић.

Проблем приликом повећања броја запослених је проналазак квалификоване радне снаге.

- Тржиште не задовољава "Бемине" потребе. Небројено пута смо од директора средњих школа тражили увођење занимања обућар. Обећали су да ће то учинити, али до тога није дошло. Сви хоће да раде у администрацији. На бироима су хиљаде људи, али махом је то непотребан кадар, чији ангажман захтијева дуготрајну преквалификацију. Позивам руководство школа да уведу четворогодишње занимање обућар како би ученици могли уписати факултет и радити у фабрици као пословође. Имамо потребу за 50 руководилаца и пословођа, а ми немамо ни обућара - разочаран је Умићевић.

Велики проблем у пословању представљају и боловања јер сваки дан у просјеку 150 радника одсуствује с посла, а међу њима је око 80 трудница и породиља.

- То је велики удар на наше пословање јер рефундација накнада за боловање касни. Запослили смо социјалног радника који контролише запослене на боловању да не би дошло до злоупотребе и лажног одсуства с посла - каже Умићевић.

"Бема" би упркос низу проблема требало да достигне прошлогодишњу реализацију вриједну 14 милиона КМ. Из њених погона дневно излази 10.000 пари обуће, а на годишњем нивоу производња достиже 2,5 милиона пари. - Наше ципеле стижу у Аустрију, Нјемачку, Велику Британију, Италију - рекао је Умићевић и додао да 98 одсто посла обављају у лон-пословима за свјетски познате марке попут "Пола Грина", "Рико спорта", "Лова", "Фиделија" и других.

"Бема" је ове године направила искорак покренувши и сопствени бренд ципела за домаће тржиште.

- Наше продавнице у кругу фабрике у Бањалуци и у Мркоњић Граду раде врло добро и презадовољни смо како је наш бренд одјекнуо у јавности. Лјуди су препознали квалитет и повољне цијене, а радимо и ципеле по наруџби, од броја 34 до 52 - рекао је Умичевић и додао да су ове године у набавку нових машина уложили око 650.000 евра.

Радница Оливера Шодоловић истиче да је задовољна условима и односом послодавца.

- Овдје сам 12 година, није напорно. Увијек могу изаћи раније, све се договарамо - прича Шодоловићева.

Њена колегиница Марина Јоргић ради шест година, истичући да су плате редовне и да имају топли оброк и плаћен превоз.  "Бема" много пажње посвећује и друштвено одговорном пословању и сваке године подијели хиљаде пари ципела. Ове године најугроженијим категоријама у РС подијелили су више до 5.000 пари ципела, а њихови модели стигли су и на адресу супруге америчког предсједника Меланије Трамп, оптуженика у Хагу и многе друге.

Извор: Независне новине