latinica  ћирилица
08/12/2016 |  16:23 ⇒ 16:52 | Аутор: РТРС

Црнадак: Састанак власти у марту за одговоре на европски упитник

Министар иностраних послова БиХ Игор Црнадак сматра да би било добро да око 10. марта - три мјесеца након што БиХ сутра добије упитник Европске комисије, буде одржана заједничка сједница Савјета министара и ентитетских влада на којој би било анализирано шта је све урађено на његовом испуњавању и гдје су, евентуално, највећи проблеми.
Игор Црнадак - Фото: СРНА
Игор ЦрнадакФото: СРНА

"Овај посао тражи координацију на изузезно високом нивоу и између институција истог, али и различитог нивоа власти. Наредних седмица и мјесеци показаћемо да ли имамо истинско европско опредјељење у БиХ или се то користи само за лијепу причу, а да суштински нисмо спремни да правимо искораке", истакао је Црнадак на конференцији за новинаре у Сарајеву.

Према његовим ријечима, сутрашњи долазак у БиХ европског комесара за проширење Јоханеса Хана и предаја каталога питања Европске комисије трећи је крупан догађај за европске интеграције БиХ у овој години.

"У фази која почиње сутра видјеће се колико је важно да механизам координације, који је усвојен, функционише и да у БиХ свако ради свој посао на свим нивоима власти. Упитник се односи на све друштвене области и ово је веома захтјеван, тежак и компликован посао", истакао је Црнадак.

Он је навео да дио питања, који се односи на податке из пописа о којима нема договора, неће моћи да буде попуњен док не буде постигнут договор.

Црнадак је нагласио да је у БиХ главни спољнополитички и стратешки циљ чланство у ЕУ и да је такав став и у Републици Српској и у ФБиХ, код народа и у институцијама на свим нивоима.

"Може се рећи да је 2016. била успјешна година за европске интеграције у БиХ. Са аспекта европских интеграција, уколико буде рађено како треба, 2017. година може да буде још успјешнија", сматра Црнадак.

Он је изразио наду да ће БиХ са својим правосуђем у 2017. години имати снаге да први пут забиљежи значајније резултате у борби против корупције на највишем нивоу.

Црнадак је навео да дипломатско-конзуларна мрежа наставља интензивно да ради у земљама чланицама ЕУ како би била обезбијеђена подршка за наставак европског пута БиХ.

"У оквиру ових динамичних активности са ЕУ одржаћу наредне сриједе у Бањалуци састанак са амбасадорима у БиХ свих земаља чланица ЕУ и шефом Делегације ЕУ и специјалним представником ЕУ у БиХ Ларс-Гунаром Вигемарком на којем ћемо анализирати све што је урађено у 2016. години и шта су приоритети за наредну годину", рекао је Црнадак.

Он очекује да Хрватска настави да подржава БиХ на њеном путу европских интеграција.

"Неке изјаве које су се чуле у посљедњих неколико седмица, па чак и мјесеци, нису биле добре и ми смо на њих реаговали. Надам се да ће и са друге стране превладати мишљење да је увијек боље ићи са мирнијом реториком и изјавама, а да сва питања која су, евентуално, спорна рјешавамо на састанцима", поручио је Црнадак.

Извор: СРНА