latinica  ћирилица
08/12/2016 |  15:28 ⇒ 15:29 | Аутор: РТРС

Пернару укинут посланички имунитет

На сједници хрватске Мандатно-имунитетне комисије (МИК) данас је изгласано укидање заступничког имунитета посланику Ивану Пернару из Живога зида. Захтјев за укидање имунитета Пернару упутио је ДОРХ због цртања графита у Јелковцу, кривичног дјела против имовине и оштећења туђе ствари.
Иван Пернар - Фото: Screenshot
Иван ПернарФото: Screenshot

"Да сам фарбао тунеле умјесто зидића, вјеројатно би се годинама чекало с мојим процесуирањем, овако чини се да иде по брзом поступку", рекао је Пернар.

Њему је имунитет укинут са четири гласа за, једним против и једним суздржаним. На сједници МИК-а је речено да је пракса да се у случају приватних тужби имунитет не скида, али када су у питању захтјеви правосудних и државних институција, он се скида. Иначе, посланици у хрватском Сабору имају имунитет од дана конституисања Сабора до престанка мандата.

То значи да не могу кривично одговарати, бити притворени или кажњени за изражено мишљење или гласање у Хрватском сабору. Уколико се стекну услови за притвор или за покретање кривичног поступка против заступника, овлаштено државно тијело мора претходно да затражи одобрење Сабора.

Мандатно-имунитетна комисија дужна је, без одгађања, да размотри такав захтјев те поднесе извјештај Сабору на првој наредној сједници. Та Комисија одлучује и о захтјеву за укидањем имунитета заступнику у вријеме кад Сабор не засједа, уз накнадну потврду Парламента. Заступник може бити притворен без одобрења Сабора само ако је затечен у чињењу казненог дјела за које је прописана казна затвора у трајању дужем од пет година.

Извор: Независне новине