latinica  ћирилица
08/12/2016 |  14:13 ⇒ 14:29 | Аутор: РТРС

У Грчкој генерални штрајк и демонстрације

Широм Грчке одржава се 24-часовни генерални штрајк на позив синдиката и јавног и приватног сектора против нових мјера штедње, док хиљаде људи демонстрирају у центру Атине.

Штрајк је омео јавни градски превоз и наставу у државним школама, заустављени су бродови и жељезнички саобраћај, а државне болнице примају само хитне случајеве..

Радници протестују због услова из овонедјељне одлуке повјерилаца под којима одобравају помоћ Грчкој, мада уз низ краткорочних мјера за олакшавање отплате државног дуга. Те нове мјере Скупштина треба да одобри овог викенда.

Влада преговара са повјериоцима о новом низу "реформи" за смањење државних расхода, тако што ће се укинути законска заштита радних мјеста у приватном сектору, олакшати отпуштање и отежати положај грађана који имају хипотекарне кредите. Те промјене су дио услова повјерилаца да би наставили да исплаћују кредите помоћи у оквиру трећег таквог "пакета" од 2010. године.

Грчка зависи од кредитне помоћи од када због презадужености не може да се задужује на међународном тржишту обвезница, због вишедеценијске дубоке финансијске кризе.

Криза је збрисала четвртину грчке економије и незапосленост подигла изнад 23 одсто.

Данашњи генерални штрајк је тек други ове године, а како не раде новинари, на киосцима нема новина, нити вијести на радију и телевизији.

"Одговарамо на репресивну штедњу, сиромаштво и биједу..., поново суочени са апсурдним захтјевима повјерилаца - ЕУ и ММФ", пише у прогласу највећег удружења синдиката, ГСЕЕ које окупља запослене у приватном сектору.

Нови порези погађају свакога: власнике путничких аутомобила, кориснике телефона, гледаоце ТВ, купце горива свих врста, дувана, кафе, пива.

Упоредо, јавна потрошња треба да се 2017. године смањи за 5,7 милијарди евра.

По најновијим подацима Европске комисије, јавни дуг Грчке би ове године требало да достигне 315 милијарди евра, или 180 одсто БДП.

Извор: Агенције