latinica  ћирилица
08/12/2016 |  13:07 ⇒ 13:22 | Аутор: РТРС

Шаровић: Информација о "босанском језику" данас неће бити разматрана

Министар спољне трговине и економских односа БиХ Мирко Шаровић потврдио је да на данашњој сједници Савјета министара БиХ неће бити разматрана информација о "кршењу уставног права Бошњака на слободно кориштење и употребу 'босанског језика" у Републици Српска, чији је предлагач Министарство цивилних послова БиХ.
Мирко Шаровић - Фото: РТРС
Мирко ШаровићФото: РТРС

Шаровић је подсјетио да је то питање које је покренула група посланика у Парламентарној скупштини БиХ, а Колегијум прослиједио Савјету министара БиХ.

"Два пута је био покушај да се ова информација нађе на Савјету министара, али њен садржај је такав да је то врло тешко и врло упитно. Други пут је враћена са сједнице Савјета министара и данас неће бити на сједници", рекао је новинарима министар спољне трговине и економских односа БиХ.

Шаровић је појаснио да је његов став да је ријеч о питању из искључиве надлежност Републике Српске, односно Федерације БиХ, што се тиче права на језик у једном или другом ентитету.

"У овом случају мој коментар је да је Министарство цивилних послова БиХ ушло у меритум и да оно пресуђује о овом питању, иако је то надлежност других институција, надлежних министарстава, надлежних инспекција, омбудсмана, судова..., а не било ког министарства на нивоу БиХ", додао је Шаровић.

Министар спољне трговине и економских односа БиХ је, говорећи о "плавом дизелу", рекао да то питање остаје на некој врсти чекања. "Можда да чека питање акциза на алкохол и алкохолна пића. Видјећемо", рекао је Шаровић.

Он је истакао да Међународни монетарни фонд /ММФ/ није расположен и не препоручује властима БиХ ову мјеру, али да "није у том смислу поставио било какав услов кроз Писмо намјере", додајући да се "то може потпуно јасно видјети".

"Претходно питање је закон о акцизама. Ушли смо у једну врло, врло тешку ситуацију у вези са, уопште, аранжманом с ММФ-ом", рекао је Шаровић.

Он је додао да и даље сматра да је "плави дизел" потребан пољопривредницима у БиХ, истичући да је то закључак и Парламентарне скупштине БиХ.

Када је ријеч о достављању Упитника Европске комисије БиХ, Шаровић је оцијенио да је то важан тренутак и превасходно велика обавеза за БиХ.

"То није упитник у смислу одговора `да` или `не`. Ријеч је о великој обавези и многи у земљи нису свјесни да имамо тако мало времена од неколико мјесеци и тако мало ресурса и логистике за давање квалитетних одговора који подразумијевају у значајном броју питања и координацију са другим нивоима власти - ентитетима, кантонима", рекао је Шаровић.

Он сматра да ће БиХ, уколико апсолвира ово питање половином или у другој половини 2017. године, имати шансу да добије позитивно мишљење на основу којег добија кандидатски статус.

Извор: Срна