latinica  ћирилица
08/12/2016 |  12:57 | Аутор: РТРС

Седам држава под истрагом ЕУ због скандала "дизелгејт"

Европска комисија покренула је данас судски поступак против седам држава, међу којима су Њемачка и Британија, због неуспјешног рјешавања проблема варања на тестовима емисије штетних гасова из аутомобила, познатог под називом "дизелгејт", послије скандала у Фолксвагену.
Европска комисија (фото: www.mfa.gov.rs) -
Европска комисија (фото: www.mfa.gov.rs)

Евопска комисија данас предузима правне акције "против седам земаља чланица због тога што нису успјеле да испуне своје обавезе предвиђене законом Европске уније", наводи се у саопштењу Комисије.

Њемачка, Британија, Шпанија, Луксембург су оптужени због тога што њемачком Фолксвагену нису одредили исту врсту казне као ону са којом се та компанија суочила у САД због коришћења незаконитог софтвера за маскирање емисије штетног азотног оксида на лабораторијским тестовима, преноси агенција Ројтерс.

Против Чешке, Литваније и Грчке је, такође, отворена истрага, јер њихово национално законодавство чак и не предвиђа могућност кажњавања европске аутомобилске индустрије у случају потенцијалних прекршаја.

"Дизелгејт" скандал је избио у септембеу 2015. године када је ВW признао да је у 11 милиона аутомобила инсталирао софтвер који смањује емисију штетног азотног оксида током лабораторијских тестова.

Извор: Танјуг