latinica  ћирилица
08/12/2016 |  12:51 | Аутор: РТРС

Прво стално позориште у Београду прије 175 година

Поводом 175 година од оснивања првог сталног позоришта у Београду, у Позоришту на Теразијама ће, на иницијативу Скупштине града Београда, 16. децембра бити изведена представа посвећена овом догађају.
Стари двор Београд - Фото: Wikipedia
Стари двор БеоградФото: Wikipedia

Представу режира Михаило Вукобратовић, а играју Десимир Станојевић, Ивана Поповић, Жарко Степанов, Слободан Стефановић, Душко Радовић, Милан Милосављевић.

Када се 1841. године из Крагујевца у Београд, који је постао нова престоница, преселио двор са управним и административним апаратом, са њим стижу и најзначајније институције културе и културни посленици попут Атанасија Николића, Јована Стерије Поповића, Петра Радовановића, Јожефа Шлезингера...

Њихов посвећени рад, уз свесрдну подршку кнеза Михаила резултирао је првим сталним позориштем у Београду.

У старој турској царинарници адаптирана је сала са 250 мјеста, у којој је од децембра 1841. до краја августа 1842. одиграно 55 домаћих и страних драмских дјела.

Представе су игране редовно четвртком и недјељом све до свргавања кнеза Михаила, када је позориште престало са радом.

Кроз одабране призоре из Стеријине драме, одигране, како говоре историјски подаци, само једном, приликом отварања позоришта, Позориште на Теразијама жели да данашњој публици донесе бар дио тог важног чина, саопштено је из театра.

Дијалогом двојице Београђана у кафани и читаоници "Новина србских", данас познатом "Знаку питања", ансамбл и ауторска екипа настоје да приближе дух тог времена, а кроз ријечи наратора публика ће понешто сазнати и о историјским оквирима и догађајима из времена покретања првог сталног позоришта у Београду.

Извор: Агенције