latinica  ћирилица
08/12/2016 |  11:19 ⇒ 11:21 | Аутор: РТРС

Љајић: Недемократска и неевропска реакција Китаревићеве

Српски производи нису добродошли у Хрватској, а на то упућије реакција предсједнице те земље Колинде Грабар Китаровић поводом чоколадица суботичког Пионира, које су се нашле у пакетићима за дјецу припадника хрватске војске, изјавио је министар трговине, туризма и телекомуникација Србије Расим Љајић.
Расим Љајић - Фото: ТАНЈУГ
Расим ЉајићФото: ТАНЈУГ

- Изјава председнице Хрватске је недемократска, неевропска и неекономска. Такав наступ јасно говори да српски производи нису добродошли у Хрватској - рекао је Љајић.

Он је поручио да у Србији послује више хрватских компанија него што српских производа има на рафовима у Хрватској, али о српским компанијама у Хрватској не може ни да се говори.

- Уколико би се предсједници свих држава руководили логиком Грабар Китаровић, били би нарушени елементарани принципи тржишне економије, који подразумијевају слободан проток роба и услуга, а свијет би био враћен у доба чистог протекционизма - нагласио је Љајић.

Он је упитао о каквој нормализацији у региону се може говорити ако етничку нетрпељивост изазива чак и једна чоколадица, само зато што је произведена у Србији.

- Патриотизам се не показује на начин да се увијек напада неко други, а помирење се не гради вјечитим удовољавањем радикализованим дијеловима јавности - рекао је Љајић и нагласио да су чоколадице о којима је говорила предсједница Хрватске произведене у мултиетничкој Суботици, гдје живи највећи проценат Хрвата у Србији.

Извор: Танјуг