latinica  ћирилица
08/12/2016 |  10:49 | Аутор: РТРС

Хидроелектрана Вишеград остварује рекордну производњу

Хидроелектрана Вишеград је ове године произвела 1.032 гигават часа електричне енергије чиме је премашила и ребалансирани план производње, због чега се очекује да ће ово бити међу пет најбољих производних година у протеклих 27 година рада Хидроелектране, рекао је Срни директор овог предузећа Миле Лакић.
Хидроелектране на Дрини - Фото: РТРС
Хидроелектране на ДриниФото: РТРС

Ребалансирани план производње за 2016. годину износи 1024,49 гигават часова електричне енергије, а и он је био за 20 одсто већи у односу на првобитно планирану производњу од 925 гигават сати електричне енергије, истакао је Лакић.

Он је навео да је Хидроелектрана Вишеград за 27 година постојања произвела 24.966 гигават часова електричне енергије.

"Хидрологија је ове године била одлично распоређена током цијеле године, а посебно мјесец новембар када је било више од 180 одсто реализације планиране производње", истакао је Лакић.

Он је нагласио да се технички дио производње реализује у максималном капацитету, али да постоје одређени финансијски проблеми.

"У удјелу електричне енергије коју производи Хидроелектрана Вишеград пет пута је јефтинија цијена електричне енергије за домаће тржиште, него за извоз, а у међувремену смањена је количина електричне енергије коју извозимо, тако да смо у минусу за 3,5 милиона КМ на годишњем нивоу", рекао је Лакић.

Он је додао да је највећи проблем у пословању висок ниво ненаплаћених потраживања од "Електропривреде Републике Српске", али са свим тим проблемима остају најпоузданији и најважнији произвођач и снадбјевач електричне енергије за Републике Српску.

Лакић је додао да је у току реализација највећег пројекта од када ради Хидроелектрана Вишеград, а то је консолидација терена испод тијела бране и вриједност пројекта је око 6.300.000 марака.

"Радови иду планираном динамиком. Очекујемо да ћемо до половине сљедеће године и ову другу фазу успјешно завршити", напоменуо је Лакић.

Он је истакао да је основни задатак предузећа одржавање погонске спремности постројења, улагање у занављање опреме и увођење нових технологија.

"У том смислу замијењен је електрични дио регулатора, а самостално радимо велику већину послова у ревизији и ремонту постројења. Мали дио послова који су ускостручни раде стране компаније, које су истовремено произвођачи опреме", додао је Лакић.

Он је у наредном периоду најавио одржавање погонске спремности предузећа, држање цијелог постројења спремног да преузме све количине воде која долази, завршетак пројекта консолидације терена испод тијела бране и конкретизовање активности са матичним предузећем око изградње пројекта "Бук Бијела".

"Влада води активности око додјела концесије за реверзибилну хидроелектрану `Бук Бијела`, а од нас је тражено мишљење о утицају те реверзибилне на хидроелектрану и ми смо констатовали да реверзибилна Бук Бијела неће утицати негативно, а сматрамо да може утицати само позитивно", закључио је Лакић.

Хидроелектрана Вишеград тренутно запошљава 265 радника.

Извор: Срна