latinica  ћирилица
08/12/2016 |  10:05 ⇒ 10:13 | Аутор: РТРС

Росњефт продао државни удио за 10,5 милијарди евра

Русија је објавила да је продала мањински удио од 19,5 одсто у државном нафтном диву Росњефту за 10,5 милијарди евра катарском државном инвестицијском фонду и компанији за трговање сировинама Гленкору.

То је јуче објавио руски предсједник Владимир Путин, након састанка с извршним директором Росњефта Игором Сечином.

- То је највећи приватизацијски посао, највећа продаја и аквизиција у глобалном нафтном и гасном сектору у 2016. години - рекао је Путин након састанка.

Држава ће задржати контролни удио, а већ од прије удио у Росњефту, највећој руској нафтној компанији и једној од највећих у свијету, од 19,75 одсто држи британски нафтни див БП.

Дуго вођени преговори о приватизацији Росњефта дио су напора руске владе да прода дио државне имовине како би попунила буџет који је у проблемима због двогодишње рецесије, пада цијена нафте и санкција запада.

Недавно је истекао планирани рок за продају удјела у Росњефту, па су се на финансијским тржиштима појавиле спекулације да ће покушај проналажења страних инвеститора пропасти и да ће удио државе откупити сам Росњефт.

Спекулирало се да ће санкције запада одвратити велике инвестиције у Русију, иако западним компанијама није било забрањено учествовање у приватизацији Росњефта.

Игор Сечин је изјавио да су вођени разговори са више од 30 потенцијалних купаца удјела у Росњефту. Објавио је и да ће Гленкор и катарски државни фонд основати конзорцијум и да ће имати исте удјеле у Росњефту.

Гленкор, британско-швајцарска компанија за трговање сировинама, објавила је да ће трансакцију финансирати са властитих 300 милиона евра, док ће остатало уложити банке и катарски фонд.

Катарски државни фонд, један од највећих инвеститора у Гленкору, још се није огласио о трансакцији.

Аналитичари кажу како би Гленкор од те трансакције могао профитирати због приступа Росњефтовој производњи нафте, док ће се катарски фонд учврстити на позицији једног од највећих инвеститора у највећем свјетском бизнису.

Извор: Агенције