latinica  ћирилица
08/12/2016 |  08:16 ⇒ 20:40 | Аутор: РТРС

У Бањалуци отворено представништво Француског института (ВИДЕО)

У Народној и универзитетској библиотеци Републике Српске у Бањалуци данас је отворено Представништво француског института "Еспас Франс", који ће бити нова повезница француске и српске културе, али и образовања.
Народна и универзитетска библиотека Републике Српске - Фото: РТРС
Народна и универзитетска библиотека Републике СрпскеФото: РТРС

Градоначелник Бањалуке Игор Радојичић рекао је да ова сарадња са Француском, као једном од свјетских доминантних култура, има велики значај за град на Врбасу, као регионални центар.

"Овом сарадњом биће омогућена културна размјена, али и размјена и сарадња универзитета", рекао је Радојичић.

Он је изразио наду да ће се на овај начин остварити интеракција, која неће бити само ширење франкофоне културе, те да је циљ да се међу француским институтима пробуди интересовање за српском културом.

Амбасадор Француске у БиХ Клер Бодони изразила је задовољство што се у Бањалуци отвара француски простор "Еспас Франс", који ће бити смјештен у обновљеној француској читаоници "Виктор Иго".

 

"Сматрам да ће ова сарадња подстаћи односе Француске и БиХ, као и града Бањалуке", рекла је Бодони.

Она је додала да је стално неопходно поправљати односе БиХ и Француске, те да је ово прилика да се кроз културу што боље упознају народи ове двије земље.

Директор Народне и универзитетске бииблиотеке Љиља Петровић Зечић истакла је значај центара културе, као што је Француски институт, у повезивању култура народа јер је то област која отвара сва врата.

"Осим Руског центра и француске читаонице 'Виктор Иго', те Америчког кутка, наши чланови ће од сада имати прилику да користе услуге и Представништва Француског института", рекла је Зечићева.

Она је додала да ће у Представништву, осим садржаја који представљају културу, умјетност, те књижевност француског народа, бити смјештена и канцеларија "Кампус Франса", која ће студентима са ових простора понудити школовање у Француској.

Извор: Срна