latinica  ћирилица
08/12/2016 |  08:12 | Аутор: РТРС

Асад: Побједа у Алепу била би "велики корак"

Сиријски предсједник Башар ал Асад изјавио је да би побједа његове војске у Алепу била "велики корак" ка окончању петогодишњег грађанског рата.
Алепо - Фото: AFP
АлепоФото: AFP

Он је додао да пораз побуњеничких група у овом сјеверном граду не би био довољан да рат буде завршен.

Побуњеници су затражили петодневно примирје како би се омогућила евакуација цивила послије повлачења из њиховог посљедњег упоришта у старом дијелу Алепа.

Асад је у интервјуу сиријском листу "Ал Ватан" одбацио могућност проглашавања прекида ватре, а његове снаге настављају офанзиву упркос позивима на примирје из САД и још пет западних сила.

"Истина је да ће Алеп бити побједа за нас, али треба бити реалан - то неће означити крај рата у Сирији. Али то ће бити велики корак према крају. Терориста има на другим мјестима. Чак и ако завршимо са Алепом, наставићемо рат против њих", рекао је сиријски предсједник.

Десетине хиљада цивила и даље су блокиране у југоисточном дијелу града, који је и даље под контролом побуњеника, пренио је Би-Би-Си.

Побуњеничке групе тврде да су становници ове области у великој опасности и да су спремни да подрже сваку иницијативу за олакшавање њихових патњи.

Извор: Срна