latinica  ћирилица
08/12/2016 |  07:55 ⇒ 13:07 | Аутор: РТРС

Савјет министара о употреби "босанског језика" у Српској

Савјет министара БиХ требало би данас да разматра Информацију о кршењу уставног права Бошњака на слободно кориштење и употребу "босанског језика" у Републици Српској.
Савјет министара - Фото: РТРС
Савјет министараФото: РТРС

Ова тачка била је на дневном реду и прошле сједнице Савјета министара БиХ 29. новембра, али ју је Одбор за унутрашњу политику Савјета министара БиХ скинуо са дневног реда.

Министар безбједности БиХ Драган Мектић рекао је тада у име овог одбора да је ријеч о "врло чудној информацији".

"Ту се говори о кршењу уставног права Бошњака у Републици Српкој. Нисам сигуран да је такво кршење утврдио било који уставни суд у БиХ", рекао је тада Мектић новинарима.

Он је оцијенио да је прејудицирање да је нешто повреда Устава БиХ врло ризичан потез и додао да се из Информације види да је сачињена на основу неких показатеља Министарства цивилних послова и Министарства за људска права и избјеглице БиХ.

Из Савјета министара БиХ саопштено је да је на дневном реду сједнице 8. децембра Информација о Методологији припреме одговора на питања из Упитника Европске комисије и о Смјерницама за израду одговора на питања из Упитника Европске комисије за припрему мишљења о захтјеву за чланство у ЕУ – допуњено издање.

Пред министрима ће се наћи Информација о провођењу обавеза садржаних у Акционом плану БиХ за отклањање недостатака у борби против прања новца, с циљем хармонизације система спречавања прања новца и финансирања тероризма са стандардима и препорукама Радне групе за финансијске мјере против прања новца. 

Биће ријечи и о Информацији о поступању у предмету сачињавања извјештаја о слободи говора и стању медијских слобода у БиХ.

На дневном реду је и Нацрт закона о измјенама и допунама Закона о платама и накнадама у институцијама БиХ.

Пред министрима ће бити и Извјештај о извршењу Буџета институција БиХ и међународних обвеза БиХ за период јануар-септембар 2016. године.

Савјет министара БиХ размотриће и Иницијативу за вођење преговора ради закључивања Уговора о финансирању /Болнице РС/Б/ између БиХ и Европске инвестиционе банке.

Пред министрима ће се наћи и Нацрт одлуке о ратификацији Амандмана број један на Уговор о финансирању између БиХ и Републике Српске и Европске инвестиционе банке закључен 5. октобра 2011. године у Луксембургу и 25. октобра 2011. године у Сарајеву – Пројект болнице у Републици Српској.

Биће ријечи и о Нацрту одлуке о ратификацији Аранжмана о бесповратној помоћи из програма ОРИО за фазу провођења и фазу функционисања и одржавања изградње канализационе мреже и постројења за прераду отпадних вода у Бијељини.

На дневном реду је и Нацрт уговора о зајму /Лука Брчко/ између БиХ и Европске банке за обнову и развој, с Основама за закључивање наведеног уговора.

Извор: Срна