latinica  ћирилица
07/12/2016 |  15:46 ⇒ 22:42 | Аутор: РТРС

Радио РС у Дервенти- свједочење преживјелих логораша о ратним страхотама

Изручење Азре Башић, осумњичене да је у протеклом рату у логорима у Дервенти мучила и убијала заробљенике, пробудило је сјећања оних који су прошли кроз разне тортуре.
Радио РС у Дервенти - Фото: РТРС
Радио РС у ДервентиФото: РТРС

Многи од њих са сузама у очима препричавају мучења која су доживјели ратне 1992. године. Свједочења преживјелих дервентских логораша забиљежила је и редакција Информативног програма Радија Републике Српске.

Остоја Шарчевић нерадо се сјећа те 1992. године, када је у логору проживљавао најтеже дане свог живота.

- 26. априла заробила ме хрватска и муслиманска војска, одведен сам у Дом војске гдје су ме малтретирали, мучили, не мене него нас све. Мучила нас је и Азра /Башић/ и сви остали. Био сам заробљен 55 дана, али сам успио побјећи - каже Шарчевић.

Славиша Ђураш је априла `92. године, као шеснаестогодишњак, остао без оца. За убиство његовог оца Благоја осумњичена је Азра Башић.

- С једне стране постоји та једна напетост јер пролазимо кроз један процес по ко зна који пут и кроз мучна свједочења која је породица већ прошла, а с једне стране види се крај тог проблема. Долази правда и види се крај једне агоније која је трајала 24 године - каже Ђураш.

Кроз дервентске логоре, према евиденцији Удружења ратних заробљеника ове општине, прошло је око 500 заробљеника. За злочине над њима, кажу, досуђене су срамотне казне. Незадовољни су радом Суда и Тужилаштва БиХ, а нарочито су разочарани пресудом Дамиру Липовцу.

- Ми сакупљамо снагу да идемо да свједочимо, али како је ово до сада све било, сумњамо у Суд БиХ да ће Азра бити осуђена на заслужену казну, ону која јој сљедује - истиче Драго Кнежевић, предсједник Удружења.

Свједочења о злочинима у Дервенти забиљежила је и екипа Радија Републике Српске која је данас из ове општине реализовала емисију Заједнички талас.