latinica  ћирилица
07/12/2016 |  12:58 ⇒ 17:05 | Аутор: РТРС

Васић: Унаприједити положај особа са инвалидитетом

У Републици Српској је потребно константно унапређење положаја особа са инвалидитетом, посебно када је у питању њихова укљученост у друштво, оцијенила је помоћник министра рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Мира Васић.
Мира Васић - Фото: РТРС
Мира ВасићФото: РТРС

Она је додала да инвалиди ни по једном основу не би били смјели бити изоловани из друштва, као и да у сваком тренутку морају бити заштићени.

Васићева је новинарима у Бањалуци прије свечаног састанка Интерресорног тијела Владе Републике Српске за подршку лицима са инвалидитетом рекла да је кроз Стратегију запошљавања од 2012. године запослен или самозапослен значајан број инвалида, док је Фонд за професионалну рехабилитацију само у овој години подржао запошљавање 40 инвалида, а преко пројеката Завода за запошљавање запослено је 400 инвалида.

Помоћник министра здравља и социјалне заштите Републике Српске Бранка Сладојевић истакла је да се лица са инвалидитетом сусрећу са многим проблемима, коа и да Стратегијом за побољшање положаја лица са инвалидитетом многе ствари нису рјешене, од приступачности здравственој заштити, архитектонских баријера, до учествовања у јавном и друштвеном животу.

Она је додала да има проблема и у образовању који се односе на недостатак дидактичик материјала и уџбеника који би требало да буду прилагођени лицима са инвалидитетом.

"Доста тога би се могло ријешити новом стратегијом која би уважила све ове недостатке чија ће радна верзија данас бити представљена на свечаном састанку Интерресорног тијела Владе Републике Српске за подршку лицима са инвалидитетом", појаснила је Сладојевићева.

Она је додала да нема података о броју инвалида у Српској, али да оних који примају помоћ из области социјалне заштите има 23.000.

Предсједник Савеза ментално недовољно развијених лица Републике Српске Радомир Радмиловић рекао је да није задовољан положајем инвалида у Српској, јер има пуно проблема које треба ријешити.

"Неопходно је да се што прије ријеши проблем ортопедских помагала да би се подигао ниво квалитета живота инвалида", додао је Радмиловић.

Говорећи о запошљавању лица са инвалидитетом, Радмиловић је рекао да има спорадичних случајева, оцјењуући да је то недовољно узимајући у обзир да ни локалне ни републичке институције не препознају потребну за запошљавањем особа са инвалидитетом.

Извор: Срна