latinica  ћирилица
07/12/2016 |  11:38 ⇒ 17:33 | Аутор: РТРС

Бањалука: Конференција o градитељству (ВИДЕО)

У Бањалуци је отворена дводневна међународна научно-стручна конференција "Савремене теорије и праксе у градитељству", која је окупила око 200 учесника из Европе.
Скуп градитељства - Фото: РТРС
Скуп градитељстваФото: РТРС

Организатор, као и претходних година је Архитектонско-грађевинско-геодетски факултет Универзитета у Бањалуци. Овај факултет обиљежава јубилеј- 20 година постојања и рада. 

Технологија и техника свакодневно напредују, па су овакве конференције добра прилика да стручњаци из области градитељства размијене искуства и идеје - поручено је на отварању.

- Савремена теорија и пракса у градитељству је основ наших образовних програма. Ми се бавимо научним истраживањима, која требају бити примијењена у пракси. Дакле, спој науке и праксе, али у свјетлу образовног процеса - рекла је Бранкица Милојевић, декан Архитектонско-грађевинско-геодетског факултета.

Конференција се бави различитим темама од архитектуре и урбанизма, преко грађевинарства и геодезије до сродних научних дисциплина.

- Ми се надамо да ћемо размијенити искустава и идеје са нашим колегама са других универзитета из европских земаља који су одмакли у одређеним истраживањима, када су у питању материјали, грађевинске конструкције, архитектура и урбанизам - истакла је Биљана Антуновић, предсједница Организационог одбора конференције.

Драгица Јефтић пуну деценију, предавала је на бањалучком Архитектонском факултету и више пута учествовала на конференцији. Са дугогодишњим искуством, пратећи трендове, данас је имала пуно тога да каже.

- Једна велика породица наука о материјалима је много напредовала посљедњих година. То је просто научна фантастика колико се отишло напријед- од нано материјала, од прозора који се сами чисте, до скидања графита једним само спрејем - навела је Јефтићева.

Своја знања и искуства представили су предавачи из Шпаније, Норвешке, Хрватске, Словеније, Србије кроз 52 научна и 28 стручних радова. Закључено је да свјетски тренд - градња објеката од енергетски ефикасних материјала, специфичних по лакоћи и трајности, као и рециклираних, полако стижу и до нас.