latinica  ћирилица
07/12/2016 |  11:28 ⇒ 11:28 | Аутор: РТРС

Руске инвестиције у Србију три милијарде долара

У Србији послује више од 30 руских фирми са укупним инвестицијама од око три милијарде долара, а у плану је и долазак нових, о чему се воде разговори, рекао је трговински представник Руске Федерације у Србији Андреј Хрипунов.
Гаспром (Фото: Газпром нефт) -
Гаспром (Фото: Газпром нефт)


Хрипунов је истакао да нема никаквих примједби на некакву дискриминацију руских фирми у Србији и да је руским фирмама позната законска могућност добијања 10.000 евра за отварање новог радног мјеста у Србији.

Коментаришући критике појединих медија због скорог доласка треће руске банке на српско тржиште, која је купила српску "Марфин банку", и наводног руског "десанта на Србију", Хрипунов је рекао за "Спутњик" да је долазак треће руске банке "трећа срећа".

"Ако неко каже да је та трећа руска банка на српском тржишту вишак или неки пропагандни десант, ја бих њима одговорио - трећа је срећа, како то ми православци кажемо", рекао је Хрипунов.

Он је рекао да је то срећа не само за руску банку и за "Марфин банку", која ће добити озбиљног власника, него и за даљи развој српско-руских трговинско-економских односа.

"То ће бити срећа и за становништво Србије које ће имати могућност да добија квалитетне банкарске услуге још једне руске банке", навео је Хрипунов, подсјећајући да су двије руске банке "Сбербанк" и ВТБ показале да су дошле у Србију на дуже вријеме и да озбиљно планирају да раде на српском тржишту.

Говорећи о присуству руских фирми у Србији, Хрипунов је навео да оне никада нису напуштале српско тржиште, још од времена Југославије и СССР-а када су фирме активно радиле чак и током санкција 1990-их година, а да су од 2000. године дошле "Лукоил", "Гаспромњефт" и много руских малих и средњих предузећа.

Што се тиче даље сарадње, он је подсјетио да тренутно руски "Петровакс" води преговоре о стратешком партнерству са српском "Галеником", али напомиње да има и других жеља за долазак руских предузећа.

"Знам де нека предузећа воде разговоре, планирају да дођу на српско тржиште. Ја мислим да треба да сачекамо неко вријеме, они ће се појавити", рекао је Хрипунов.

Он је напоменуо да се очекује друга рунда консултација у вези са припремањем споразума о слободној трговини између Русије и чланица Евроазијског економског савеза и Србије.

Према подацима Привредне коморе Србије, Руска Федерација је пети извозни партнер Србије, а трећи увозни.

Резултате билатералне трговинске сарадње српских и руских компанија ове године обиљежио је динамичан раст српског извоза, уз значајно смањење дефицита.

Српски извоз за 10 мјесеци био је вриједан 650,9 милиона долара, што је раст од 9,1 одсто у односу на исти период прошле године.

Према евиденцији Развојне агенције Србије, највише је у Србију уложио "Гаспромњефт", који је у Нафтну индустрију Србије /НИС/ инвестирао 947 милиона евра и отворио 3.992 радна мјеста.

Извор: Срна