latinica  ћирилица
04/05/2024 |  11:38 ⇒ 12:26 | Аутор: РТРС

На подручју Брчког сјетва житарица и уљарица при крају (ВИДЕО)

Сјетва јарих житарица, уљарица и кукуруза на подручју дистрикта Брчко приводи се крају. Повољни временски услови oмогућили су пољопривредницима да прољећну сјетву обаве прије краја агротехничког рока. У Дистрикту је преостало нешто мање од 10 одсто незасијаних површина, од планираних 7.500 хектара.
Сјетва кукуруза - Фото: РТРС
Сјетва кукурузаФото: РТРС

Агрономи ратаре подсјећају на важност примјене пуне агротехнике и избора декларисаног сјемена, али и одговарајуће количине ђубрива.

- Главни носилац, осим ФАО групе и генетског потенцијала хибрида, је и количина храњива које ће узети биљка, у овом случају кукуруз, јер без одговарајуће количине ђубрива не можемо очекивати оптималне резултате на парцелама - рекао јје агроном Петар Ђурић.

Дистрикт Брчко ће за подстицаје у пољопривреди и субвенције за гориво ове године издвојити, уз накнадни ребаланс буџета, 17 милиона марака.

- Тражили смо додатних 3,5 милиона марака због свих повећања која смо направили у правилнику. Такође смо тражили поново милион марака за регресирано гориво које смо исплаћивали претходне године - рекао је шеф Одјељења за пољопривреду у дистрикту Брчко Миленко Нинковић.

На подручју Дистрикта сјетва је планирана на око 7,5 хиљада хектара ораница. Најзаступљенији су кукуруз и соја, потом слиједе јари јечам, зоб, тритикале и сунцокрет.