latinica  ћирилица
07/12/2016 |  09:31 ⇒ 09:37 | Аутор: РТРС

Билећа - Пољопривредницима веће субвенције, у "Ковници" почиње производња

Пољопривредницима на подручју општине Билећа биће годишње исплаћиване субвенције од 200.000 до 300.000 КМ, истиче начелник те општине Миљан Алексић.
Билећа (Фото: opstinabileca.com) -
Билећа (Фото: opstinabileca.com)

Он напомиње да би ускоро требало да буде покренута производња у "Ковници", те отворена нова фабрика прехрамбених производа.

Приоритет општинске администрације биће оживљавање села, наглашава Алексић у интервјуу Срни и најављује завршавање пројекта водоснабдијевања, како би и преостала села - Баљци, Мека Груда и Корита, добила воду за пиће.

Начелник је свјестан да општина нема много производних мјеста за запошљавање и најављује да ће бити покренута производња у фабрици отковака и арматура "Ковница", која је уочи рата запошљавала 900 радника.

"Већ се јавило неколико купаца, а прије пар мјесеци боравио сам у Русији и разговарао са партнерима заинтересованим за ову фабрику, која је у стечају", прецизира Алексић.

Он наводи да му је и предсједник концерна "Свислајон-Таково" Родољуб Драшковић потврдио да има намјеру да у билећкој општини отвори фабрику прехрамбених производа, чиме би се створили услови за запошљавање већег броја радника.

Такође, постоје обећања њемачке фирме "Хенкел" да ће још радника запослити у својој фабрици у Билећи.

"Велике наде, када је у питању запошљавање и развој општине, полажемо у реализацију пројекта `ХЕ Дабар`, јер ће машинска и управна зграда бити смјештене на подручју Билеће", истиче Алексић за Срну.

Развојну шансу Алексић види и у туризму, наводећи да је у посљедњем периоду око Билећког језера продато 28 плацева Русима, Данцима, Чесима...

На подручју Билећког језера у току је градња туристичко-спортско-рекреативног комплекса "Билећа - град језеро", чиме ће значајно бити промијењена привредна слика општине.

Алексић напомиње да ће уз помоћ институција Републике Српске лакше и брже реализовати све планове и наглаша да њихова помоћ није изостајала ни у претходном периоду.

Начелник подсјећа да је током његовог протеклог четворогодишњег мандата запослено око 500 становника, те да је пола милиона КМ из буџета подијељено пољопривредницима, као и да су релизовани значајни пројекти.

Алексић каже да "начелнику општине није мјесто у канцеларији - већ на терену", те да су начелници одјељења ту да заврше папирологију и друге канцеларијске ствари".

Извор: Срна