latinica  ћирилица
07/12/2016 |  09:17 | Аутор: РТРС

На Лајден листи два универзитета из Србије

На Универзитету у Лајдену (Холандија) објављени су резултати рангирања универзитета за 2016. годину. На списку су се нашла само 842 универзитета, међу којима и универзитети у Београду и Новом Саду.
Универзитет у Београду - Фото: РТРС
Универзитет у БеоградуФото: РТРС

Универзитет у Новом Саду се први пут појављује на Лајден ранг листи, и то на 756. мјесту, док је Београдски универзитет на 179. мјесту.

"Тај напредак је значајан како за академску заједницу УНС-а тако за и земљу у цјелини. Прошле године је из Србије на Лајден листи био рангиран само Универзитет у Београду. Од ове године Србија има два универзитета, што је сврстава међу најуспјешније земље у региону", саопштио је Новосадски универзитет.

Основни критеријум за рангирање на Лајден листи је број радова индексираних у Web of Science. Потребан је минимум од 1.100 научних публикација да би се Универзитет уопште нашао у конкуренцији оних универзитета који ће бити рангирани.

Други важан критеријум односи се на укљученост универзитета у научну сарадњу, чији су најважнији индикатори број радова који су објављени у коауторству с ауторима с других универзитета, као и с ауторима из других земаља. При томе се рачуна удаљеност земаља с којима је остварена научна сарадња и она може бити мања од 100 км (односи се на земље региона) или већа од 5.000 км.

Трећи критеријум је утицај универзитета у свијету науке.

Извор: Дојче веле