latinica  ћирилица
07/12/2016 |  09:00 | Аутор: РТРС

Земље у којима је високо образовање јефтино или бесплатно

У неким европским земљама попут Велике Британије гдје високо образовање које стичете на факултетима кошта читаво богатство, студенти често одлучују да се школују у земљама у којима оно не кошта симболично или чак ништа, тј. на рачун је државе.
Научна конференција - Студенти у сусрет науци - Фото: РТРС
Научна конференција - Студенти у сусрет науциФото: РТРС

Представљамо вам неке од земаља у којима трошкове високог школовања сноси држава.

Од 2014. године студенти који се школују у Њемачкој то могу да ураде на рачун државе без обзира одакле долазе. Нажалост, то ће ускоро да се промијени и студенти који долазе из земаља ван ЕУ мораће да плаћају школарину од 1.500 евра на неким универзитетима на југозападу земље од јесени 2017. године, пише "Индепендент".

У Француској није бесплатно образовање у свим областима мада неке јесу, али постоје и они факултети за које школарина по години кошта симболично (180 евра).

У Скандинавији (Норвешка, Данска, Шведска и Финска) се углавном захтијева да течно говорите језик државе у којој желите да студирате и то је једини услов за бесплатно школовање, али и овде се правила мијењају од јесени 2017, као у Њемачкој. Школарина ће такође износити 1.500 евра по години студија.

За школовање у Аустрији ако сте становник ЕУ потребно вам је да издвојите 360 евра по години, али ако долазите из земаља које нису чланице Европске уније школовање плаћате 730 евра годишње.

За оне који желе да студирају у Чешкој, а говоре чешки језик студирање је потпуно бесплатно, док они који желе да похађају предавања на енглеском годишња школарина износи око 4.000 евра.

У Грчкој је такође бесплатно школовање за све оне који говоре грчки, док међународни студенти плаћају школарину у износу од 1.500 евра годишње.

И у остатку свијета постоје државе које већим дијелом покривају трошкове образовања или захтијевају минималну новчану накнаду по години студирања, попут Аргентине, Индије и Тајвана.

Извор: Блиц