latinica  ћирилица
07/12/2016 |  08:12 ⇒ 08:34 | Аутор: РТРС

Бањалука- Међународна конференција о градитељству

Дванаеста међународна научно-стручна конференција под називом "Савремена теорија и пракса у градитељству" биће одржана данас и сутра у Бањалуци.
Градња (Фото: Thinkstock) -
Градња (Фото: Thinkstock)

Из Министарства за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске саопштено је да ће конференција бити одржана у бањалучком хотелу "Босна".

Свечана академија поводом обиљежавања 20 година Архитектонско-грађевинско-геодетског факултета Универзитета у Бањалуци биће одржана сутра са почетком у 14.00 часова у Културном центру Бански двор.

У оквиру обиљежавања пројекта "Међународна година мапа у БиХ" у Банском двору у Бањалуци ће до 16. децембра биће представљена изложба мапа, карата, картографских инструмената.

Учесници у овом пројекту, чији је главни циљ указивање на значај мапа у свакодневном животу и картографије у струци и науци, су Институт за урбанизам, грађевинарство и екологију Републике Српске, Архитектонско-грађевинско-геодетски и Природно-математички факултет Универзитета у Бањалуци под покровитељством Министарства за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске.

Институт за урбанизам, грађевинарство и екологију Републике Српске именован је за контакт-институцију за обиљежавање Међународне године мапа на простору БиХ.

Међународна година мапа 2015-2016. је глобална прослава значаја и јединствене улоге мапа и карата, коју су подржале УН и Међународни картографски савез.

На изложби ће бити представљен и дио докторског рада Јелене Станковић у којем су карте Бањалуке пронађене у архивима, библиотекама и музејима Европе кориштене као основни алат.

Изложба ће се наредне године у различитим периодима организовати и у другим градовима БиХ.

Извор: Срна