latinica  ћирилица
06/12/2016 |  20:02 | Аутор: РТРС

Линта: Упутити протест Загребу и Бриселу због усташких обиљежја у Јасеновцу

Предсједник Савеза Срба из региона Миодраг Линта позвао је Министарство спољних послова Србије да хитно упути најоштрији протест хрватском Министарству иностраних и европских послова, али и европским званичницима и институцијама због постављања спомен-обиљежја са усташким поздравом "За дом спремни" у Јасеновцу.
Миодраг Линта - Фото: ТАНЈУГ
Миодраг ЛинтаФото: ТАНЈУГ

Он сматра да Министарство спољних послова Србије треба да протестује и због сликања хрватског предсједника Колинде Грабар-Китаровић са усташком заставом у Канади, као и да затражи јавно извињење хрватске стране због вријеђања стотина хиљада српских жртава, али и цијелог српског народа.

Линта у саопштењу оцјењује шокантном изјаву хрватског премијера Андреја Пленковића да је деликатно што је удружење ветерана Хрватских одбрамбених снага /ХОС/ баш у центру Јесеновца поставило спомен-обиљежје својим погинулим припаднициима са усташким поздравом "За дом спремни".

"Из ове изјаве Андреја Пленковића произилази да, по њему, није спорно да се спомен-обиљежја са усташким поздравом подижу у осталим хрватским мјестима, али тобоже није баш прикладно да се то чини у близини фабрике смрти у Јасеновцу", каже Линта.

Он сматра да је трагична чињеница да хрватски премијер и предсједник ХДЗ-а пуних мјесец дана није нашао за потребно да јавно осуди усташки поздрав на спомен-обиљежју, нити да предложи Влади да донесе одлуку о његовом уклањању.

Линта је оцијенио да је то још један у низу примјера да је у Хрватској на дјелу отворени процес рехабилитације нацистичке усташке идеологије и негације антифашизма и људског достојанства, као темељних вриједности савремене цивилизације.

Он позива Министарство спољних послова Србије да због ових пронацистичких догађаја упути оштар протест предсједнику Европске комисије, предсједнику Европског парламента, предсједавајућем Комитета за спољне послове Европског парламента, предсједнику групације Европске народне партије, чија је једна од чланица Хрватска демократска заједница, извјестиоцу Европског парламента за Србију и другима.

Линта сматра да би Србија убудуће морала да редовно шаље протестна писма званичном Загребу и институцијама ЕУ у свим случајевима када се отворено велича и промовише пронацистичка усташка идеологија и тиме угрожава мир и стабилност на западном Балкану.

Извор: СРНА