latinica  ћирилица
06/12/2016 |  18:53 ⇒ 07/12/2016 | 10:37 | Аутор: РТРС

Новинар "Вечерњака" за РТРС: Извјештај о вехабијама у БиХ добио сам из СИПЕ (ВИДЕО)

Министар безбједности БиХ Драган Мектић оптужио је данас Хрватску обавјештајну службу да стоји иза информација објављених у хрватском Вечерњем листу, а у коме се БиХ приказује као главни центар исламских ектремиста.
Писање Вечерњег листа о џихадистима у БиХ - Фото: РТРС
Писање Вечерњег листа о џихадистима у БиХФото: РТРС

Мектић је данас сазвао конференцију како би демантовао ову информацију као и постојање Извјештаја СИПЕ који је био основ за писање таквог текста.

Новинар загребачког "Вечерњег листа" Хасан Хаидар Диаб, који је аутор текста, у изјави за нашу Телевизију тврди да је документ на основу којег је написао причу добио из СИПЕ.

Јасно му је овакво реаговање министра Мектића, јер не може да призна да је спорни Извјештај процурио из ове агенције и завршио у Загребу.

Истовремено, хрватска предсједница Колинда Грабар Китаровић Мектићу поручује да треба погледати истини у очи, јер се, како је рекла, из "Исламске државе" у БиХ враћа на хиљаде бораца.

Шокантан наслов и још драматичнији садржај текста о рапидном ширењу радикалног ислама и промјени културолошке слике у БиХ, испровоцирали су бх. министра Драгана Мектића.

Тврди да је објављена лаж и да је некоректно од комшија да пред туристичку сезону пласирају причу о БиХ као центру селефијско-вехабијске идеологије.

- Одговорно тврдим да оваквог извјешптаја СИПЕ нема и да овакав извјештај није правила, а поготово га није правила под овим насловом. Ко је ово измислио, "Вечерњак" или Хрватска обавјештајна служба, пита Мектић.

Аутор текста, загребачки новинар Хасан Хаидар Диаб, каже да га не чуди реакција министра Мектића јер би било нелогично да призна да је спорни Извјештај процурио из СИПЕ и завршио у Загребу.

- Тврдим да су документи аутентични, стојим иза сваке реченице коју сам ја писао и још једном понављам -документ сам добио из СИПЕ, категоричан је Хаидар Диаб.

У СИПИ пак демантују постојање Извјештаја. Новинар "Вечерњака" сматра да је већи проблем што бх. министар игнорише реалну опасност од радикалног ислама.

- Хоће мени министар рећи да у БиХ тече мед и млијеко. Па ви колега живите у БиХ, прошетајте Сарајевом, Травником, Зеницом, па ћете се увјерити у оно што ја говорим, додаје загребачки новинар.

И раније је Драган Мектић игнорисао упозорења. На истраживање Америчког центра за борбу против тероризма одговорио је да у Сарајеву и Зеници нема регрутних центара Исламске државе.

- Када су и из Србије, од тамошњих служби долазиле оптужбе да се поједине бх. агенције баве Србијом, он је такође рекао да је то фалсификат. Значи код министра Мектића не постоји критички став према највећем проблему који долази од вехабистичких енклава, каже Предраг Ћеранић, експерт за безбједност.

Загребачки "Вечерњи лист" није написао ништа што јавност у Српској одавно не зна. Да је на територији ФБиХ снажно укоријењен вехабијско-селефијски покрет одакле је регрутовано најмање 300 бораца Исламске државе. Да је та идеологија била окидач у руци Мевлудина Јашаревића, Нердина Ибрића и Енеса Омерагића.