latinica  ћирилица
06/12/2016 |  18:22 ⇒ 20:38 | Аутор: РТРС

Прво дисциплинско рочиште против Горана Салиховића (ВИДЕО)

Припремно дисциплинско рочиште у предмету против суспендованог главног тужиоца Тужилаштва БиХ Горана Салиховића прекинуто је на самом почетку.
Салиховић - дисциплинска - Фото: РТРС
Салиховић - дисциплинскаФото: РТРС

Одбрана је затражила изузеће предсједавајућег Првостепене дисциплинске комисије Махмута Швраке, који је и главни тужилац Републике Српске, јер како кажу има статус "актера" у пријави која је примљена у Тужилаштву БиХ, прије него што је Салиховић суспендован.

За четворогодишњег мандата, док су првенствено жртве ратног злочина вапиле за информацијама о деценијским виртуелним истрагама, новинаре је заобилазио у широком луку.

Данас им је више него наклоњен. Пред камере је Салиховић стао и прије рочишта.

Од септембарске суспензије ставови му евалуирали – од правосудно-државног удара до политичког линча.

Каже да се линч на главног тужиоца наставља и на читаво правосуђе.

- Међутим, ја имам пуно повјерење у ВСТС и у Дисциплинску комисију, додаје Салиховић.

У предсједника Комисије, испоставило се касније, баш и нема. Изузеће је затражио, прво Салиховић у жалби, а потом и његов адвокат у својеврсној судници. Индикативно и мимо уобичајене праксе рекли су, како је Махмут Шврака "актер“"у предмету са којим је Салиховић, прије суспензије, упознат.

Сукоб је то интереса, кажу, али значење ријечи "актер" таје.

- Дакле, сасвим је извјесно да није свједок, јер да је свједок не би ми тражили изузеће, истиче Рифет Коњић, адвокат Горана Салиховића.

Прозвани Шврака, за тај предмет, каже први пут чује. У кратком телефонском разговору поручује да свако ради свој посао. И чека одлуку на Захтјев о изузећу.

Незванично предсједник ВСТС-а Милан Тегелтија, већ је одлучио. Захтјев је, сазнајемо, одбијен!

Из кругова блиских правосуђу стиже и објашњење. Ознака наводног предмета, коју је адвокат неколико пута изговорио, указује на пријаву из 2015. године. Ако се прозвани и спомиње у пријави, о томе је, Салиховић, одмах по пријему, морао обавијестити предсједника ВСТС-а.

А он то, сазнајемо, није учинио.