latinica  ћирилица
06/12/2016 |  18:12 | Аутор: РТРС

Китаровић: Не мијешам се у рад локалне самоуправе

Хрватски предсједник Колинда Грабар Китаровић изјавила је да се не може мијешати у рад локалне самоуправе када је ријеч о постављању спомен-плоче са усташким поздравом "За дом спремни!" у Јасеновцу, али да се то питање треба ријешити цјеловито.
Колинда Грабар Китаровић - Фото: АП
Колинда Грабар КитаровићФото: АП

"Познати су моји ставови о обиљежјима било којих тоталитарних режима, од комунизма преко фашизма и свега осталог, али то треба регулаторно ријешити", рекла је Китаровићева новинарима у Дубровнику.

Она каже да је познат њен став о поздраву "За дом спремни!", али да, уколико то правилници које је одобрила влада Ивице Рачана допуштају, онда то треба "мало шире ријешити".

Ветерани Хрватских одбрамбених снага открили су у центру Јасеновца, недалеко од бившег усташког концентрационог логора, спомен-обиљежје на којем је уклесана усташка крилатица "За дом спремни!".

Министар спољних послова Хрватске Давор Иво Штир изјавио је раније да је натпис на споменику дио грба Удружења ветерана Хрватских одбрамбених снага, које је регистровано за вријеме владе Ивице Рачана.

Систем концентрационих логора Јасеновац представља највеће стратиште у Другом свјетском рату на територији некадашње Југославије. Према процјенама стручњака, у периоду од 1941. до 1945. године у том логору убијено је око 700.000 људи, највише Срба, Јевреја и Рома.

Извор: СРНА