latinica  ћирилица
06/12/2016 |  18:04 ⇒ 18:13 | Аутор: РТРС

Шамац: Завршен Филмски караван "Пут филма"

С циљем децентрализације културе и развоја филмске умјетности у Републици Српској, данас је у Шамцу завршен пројекат Филмски караван "Пут филма" са филмском школом "Првог кадра".
Први кадар "Пут филма" - Фото: СРНА
Први кадар "Пут филма"Фото: СРНА

Пројекат је реализивала Продукција "Први кадар" у сарадњи са шамачком Туристичком организацијом, Основном школом "Доситеј Обрадовић" и Средњом школом "Никола Тесла" из Шамца.

"Пројекат је до сада реализован у пет општина источног дијела Републике Српске - Братунац, Милићи, Соколац, Рогатица и Трново. У сарадњи са културним центрима и основним и средњим школама у овим општинама реализовано је 16 програма, а филмске пројекције посјетило је око 1.300 ученика основних и средњих школа, те радионицама присуствовало 250 полазника", изјавила је Срни координатор овог пројекта Александра Митрић Штифанић, филмски и тв режисер.

Према њеним ријечима, филмска школа "Првог кадра" представља полазну тачку у едукацији најмлађих из области филмске умјетности, прије свега анимираног и документарног филма.

Путем предавања, пројекције документарних, кратких играних и анимираних филмова, радионице и интерактивног учешћа, полазници су имали прилику да стекну основна знања из области анимираног и умјетничког документарног филма и добију упутства како да самостално направе документарни филм о теми "/И/ то је мој град".

"Наш истакнути документариста и предавач из области умјетничког документарног филма професор Драган Елчић пренио је своје дугогодишње искуство у производњи документарног филма, али и теоријски представио документарни филм од његових почетака до данас, базирајући се на умјетничком документарцу", навела је Штифанићева.

Она преноси Елчићеву поруку да је за њега филмски караван мала мисија филма која се показала као добар концепт чију би реализацију требало наставити у цијелој Републици Српској, па и шире, јер је караван остварио изванредне резултате, заинтересовао дјецу и за форму анимираног и документарног филма, што су показале пуне сале и присуство великог броја полазника у овим општинама.

"Након реализације овог пројекта, када је ријеч о положају културе и умјетности у овим општинама, сматрамо да је неопходно да локална власт и установе које се баве културом на локалном нивоу, али и ресорна министарства, преузму одговорност и покрену културна дешавања да би се младима понудили разноврсни садржаји какви се нуде у већим центрима. Не смијемо дозволити да се код младих угаси потреба за културом, јер је она веома значајна у вријеме њиховог одрастања и адолесценције", упозорила је Штифанићева.

Она сматра да и образовни систем такође треба да се укључи, нарочито установе средњег и високог образовања, едукујући младе о умјетности и подстичући их, не само на доживљај умјетности, него и на умјетничко стваралаштво.

"Истражујући културни живот младих у источном дијелу Републике Српске и појединим општинама западног дијела, закључили смо да је неопходно да се манифестације културе и програми усмјере на општине у којима се биоскопски живот одвија периодично или га уопште и нема", истакла је Штифанићева.

Према њеним ријечима, са идејом да се укаже на неопходност децентрализације културе, прије свега у источном дијелу Републике Српске, филмски караван "Пут филма" са радионицом филмска школа "Првог кадра" подстакао је младе на креативност и другачији доживљај стварности, виђен очима будућих младих умјетника и омогућио им да виде значајна свјетска и домаћа остварења анимираног и документарног филм.

Пројекат је реализован под покровитељством Министарства просвјете и културе Републике Српске, од дијела прихода од игара на срећу.

Извор: СРНА