latinica  ћирилица
06/12/2016 |  17:39 | Аутор: РТРС

У Сарајеву завршено засједање ПС ЦЕИ

Усвајањем Завршне декларације, данас је у Сарајеву, под предсједавањем БиХ, завршено редовно годишње засједање Парламентарне скупштине Централноевропске иницијативе.
Сарајево - Фото: РТРС
СарајевоФото: РТРС

У завршном документу, којег су усвојили чланови делегација свих 18 земаља чланица ЦЕИ, наглашава се да без земаља западног Балкана процес проширења ЕУ ни у ком случају није завршен, те се позивају државе чланице ЦЕИ које су у ЕУ да наставе да пружају пуну подршку државама које теже чланству у Унији.

Током засједања, које је било посвећено стратегији за превенцију и борбу против тероризма у свјетлу мигрантске кризе, парламентарци су подржали сарадњу ЦЕИ са другим међународним организацијама у свим питањима од значаја за државе чланице ЦЕИ, укључујући одрживи развој, јачање безбједности, као и борбу против тероризма, транснационалног организованог криминала и корупције, саопштено је из парламента БиХ.

У вези са тим у усвојеној Декларацији истиче се значај блиске сарадње унутар земаља чланица ЦЕИ о рјешавању изазова мигрантске кризе, као и суочавања и тражења рјешења за главне узроке те кризе.

Захваљујући учесницима засједања за сарадњу, предсједавајућа Делегације Парламентарне скупштине БиХ у ПСЦЕИ и предсједавајућа Парламентарне димензије ЦЕИ Моника Томић објавила је да БиХ дужност предсједавања ЦЕИ у наредној години предаје Бјелорусији.

Извор: СРНА