latinica  ћирилица
06/12/2016 |  16:29 ⇒ 16:49 | Аутор: РТРС

У наставку акције "Блок" СИПА лишила слободе једно лице

Припадници Агенције за истраге и заштиту БиХ данас су у наставку акције кодног назива "Блок" ухапсили једно лице због сумње да је починило кривично дјело злоупотреба процјене у вези са кривичним дјелом подстрекавање.
СИПА - Фото: РТРС
СИПАФото: РТРС

Ово лице ухапшено је по наредби Кантоналног тужилаштва Сарајево, а након криминалистичке обраде у просторијама Сипе бити предато надлежном кантоналном тужиоцу на даље поступање, саопштено је из Сипе.

У акцији "Блок" раније је ухапшено више лица, међу којима су бивши начелник општине Ново Сарајево и бивши министар транспорта и комуникација БиХ Дамир Хаџић, те бивши одборник у сарајевској општини Нови Град Есед Радељаш.

Они су ухапшени због сумње да су починили кривична дјела злоупотреба положаја или овлаштења у вези са кривичним дјелима злоупотреба процјене и кривичним дјелом помагање.

Тужилаштво Кантона Сајарево терети Хаџића да је исплатио милион КМ осумњиченом Радељашу.

Радељашу је 2006. године додијељено општинско земљиште у Неџарићима за које је платио накнаду од 44.404 КМ.

Закон о грађевинском земљишту ФБиХ предвиђа да се физичком лицу без јавног позива не може додијелити државно земљиште, а сагласност да се Радељашу додијели земљиште без јавног позива дао је и правобранилац.

Радељашу је право на земљиште одузето 2010. године зато што није испоштовао обавезе и у предвиђеном законском року изградио пословни објекат.

Након тога, Радељаш је од општине затражио одштету, а након вјештачења вриједности земљишта донесен је налог да му се исплати 1,03 милиона КМ, односно 23 пута више него што је платио.

Налог за исплату одштете Радељашу потписан је почетком 2010. године.

Извор: СРНА