latinica  ћирилица
06/12/2016 |  16:18 | Аутор: РТРС

Пленковић промијенио став о усташким симболима

Под притиском јавности хрватски премијер је промијенио став о усташком поздраву "За дом спремни" исписаном на спомен плочи хрватским бранитељима у Јасеновцу.
Андреј Пленковић - Фото: klix.ba
Андреј ПленковићФото: klix.ba

Промјена Пленковићевог мишљења одиграла се у два дана. Он је најприје рекао да је то "деликатно питање" и да нема мјеста причи о "рефашизацији", док је данас новинарима у Вараждину рекао да је ипак неопходно пронаћи законско рјешење којим би се држава јасно оградила од таквих симбола.

"Морамо тражити законски пут у који ће бити укључени сви политички актери и стручњаци, како бисмо се јасно одредили према симболима тоталитарног система... Мислим да је више од 70 година од краја Другог свјетског рата зрело вријеме да на један смирен, сталожен начин постигнемо консензус у хрватском друштву и да се о томе одредимо. Наравно, за то је потребан договор, али прије свега законито поступање свих тијела власти", рекао је Пленковић, пренијела је Хина.

Загребачки Јутарњи лист је раније данас оцијенио да нереаговање хрватске државе на истицање усташког натписа у Јасеновцу, мјесту усташке фабрике смрти, тешко компромитује цијелу Хрватску.

Извор: Танјуг