latinica  ћирилица
06/12/2016 |  16:13 ⇒ 17:28 | Аутор: РТРС

Градишка: Радионица за обуку инжењера пољопривреде (ВИДЕО)

Стицањем статуса кандидата за чланство у Еворпској унији пољопривредницима у Босни и Херцеговини биће доступна средства из претприсутупних фондова ИПАРД за рурални развој.
Пољопривреда, савјетовање - Фото: РТРС
Пољопривреда, савјетовањеФото: РТРС

Да би се испуниле компликоване процедура за поменута средства потребни су лиценцирани агрономи за писање квалитетних програма. Прво у низу савјетовања за стицање лиценце организовано је у Градишци.

Комора инжењера пољопривреде Републике Српске своје чланове упознаје с примјерима колега из сусједне Хрватске који су у пракси посредством програма конкурисали за знатна претприступна средства.

- Ви за сваку инвестицију, од трактора па до неке фарме, насада јабука или насада неког другог воћа и поврћа, стакленика или пластеника, можете добити 50 до 60 процената бесповратних средстава од вриједности ваше инвестиције, истакао је Кристијан Маврек, директор Консултанске агенције "Каја консалтинг" Чаковец.

Да би остварили право на бесповратна средства предузећа и пољопривредна газдинства мораће да сачине квалитетан план са свим потребним дозволама и увјерењима.

Искуства из Хрватске показују да ове процедуре најбоље могу спровести лиценцирани агрономи.

- Они траба да имају потребна знања и довољно искуства. Треба да знају да задовоље све компиковане процедуре које је потребно задовољити да би се добила ова средства, појаснио је Јасенко Нединић, предсједник Коморе инжењера пољопривреде Републике Српске.

Док агрономи стичу знања како написати квалитетан програм за средства из претприступних фондова, ресорно министарство је већ створило законску регулативу и институционални оквир.


- Министарство пољопривреде већ је урадило ИПАРД структуру тј. Стратегију развоја пољопривреде Републике Српске и у свом саставу је успоставило Агенцију за аграрна плаћања, каже Драган Малиновић, руководилац Ресора за пружање стручних услуга Подручна јединица Градишка.

Послије Градишке радионице за обуку инжењера пољопривреде биће организоване и у Бијељини и Палама.