latinica  ћирилица
06/12/2016 |  15:26 | Аутор: РТРС

Катар улаже 13 милијарди долара у инфраструктурне пројекте

Катар ће уложити до 13 милијарди долара у велике инфраструктурне пројекте идуће године, упркос паду прихода од нафте изазваном ниским цијенама тог енергента, изјавио је министар финансија те заливске земље, Али-Шариф ал-Емади.
Катар (Фото:  Keystone) -
Катар (Фото: Keystone)

Министар ал-Емади је предвидио раст бруто домаћег производа Катара од 3,4 одсто у 2017. години, што је у складу са процјеном Међународног монетарног фонда, и више од пројектованих 3,2 процента у овој години, преноси агенција АФП.

- Повећање улагања у мега пројекте потврђује посвећеност државе остварењу постављених циљева - рекао је ал-Емади учесницима на конференцији Јуроманија у Дохи.

- Очекује се да ће издаци за нове пројекте у 2017. достићи до 46 милијарди катарских ријала (13 милијарди долара, 12 милијарди евра) - навео је он.

Министар је додао да је за организацију Мундијала 2022. већ потрошено готово 375 милијарди ријалса (98 милијарди долара, 95,6 милијарди евра) на велики број пројеката.

Највећи дио инвестиција у наредних неколико година биће у сектору грађевинарства и саобраћаја, пошто се земља спрема да буде домаћин Свјетског фудбалског првенства.

Генерални директор Националне банке Катара, Али Ахмед ал-Кувари, рекао је на истој конференцији да ће од укупних улагања у периоду од 2015. и 2018. године, највећи удио од 45 одсто бити у грађевинарству, а у саобраћајном сектору ће достићи готово 30 процената.

Извор: Танјуг