latinica  ћирилица
06/12/2016 |  14:58 | Аутор: РТРС

Антифашисти осудили усташки поклич у Јасеновцу

Савез антифашистичких бораца и антифашиста (САБА РХ) оштро је данас осудио постављање спомен плоче у Јасеновцу с уклесаним усташким поздравом "За дом спремни" јер негира јасеновачку жртву.
Јасеновац - Фото: РТРС
ЈасеновацФото: РТРС

Савез антифашистичких бораца и антифашиста (САБА РХ) оштро је данас осудио постављање спомен плоче у Јасеновцу с уклесаним усташким поздравом "За дом спремни" јер негира јасеновачку жртву.

Овај савез је упозорио да се декларативне изјаве о антифашизму хрватских званичника не могу сматрати озбиљним, а још мање изразима искреног антифашистичког увјерења, будући да државне власти нису реаговале на поновно истицање тог усташког поздрава.

У саопштењу Савез подсећа да су у центру Јасеновца ветерани ХОС-а Јасеновца и Удружења добровољаца ХОС-а Града Загреба пре месец дана поставили плочу с усташком крилатицом "За дом спремни" у знак сећања на 11 погинулих припадника 1. сатније "Анте Параџик" Хрватских обрамбених снага (ХОС), који су страдали на том подручју.

САБА РХ поручује како та усташка крилатица "За дом спремни" негира јасеновачку жртву.

"Будући да надлежна тијела државне власти нису реаговала на поновно истицање усташког поздрава "За дом спремни" упозоравамо да се декларативне изјаве о државном антифашизму хрватских дужносника не могу сматрати озбиљним, а још мање изразима искреног антифашистичког уверења", истиче се у саопштењу.

Наглашава да "све док се толерише усташки поздрав на спортским теренима и другим јавним окупљањима, све док се на интернетским порталима распирује мржња према Србима, Јеврејима, Ромима и грађанима антифашистичког опредијељења и слави злочиначки усташки режим, све док Јавна установа Спомен-подручје Јасеновац не реагује на нападе на јасеновачку жртве, Хрватска неће бити цивилизована држава ослобођена наци-фашистичког насљеђа".

"Ваља се упитати зар Јасеновац не заслужује исти третман као и Аушвиц у погледу негирања злочиначког карактера логора. Значи ли ћутање надлежних државних тела да је коначно срушен "мит о Јасеновцу", коју упорно намећу хрватски ултранационалисти", наводи се у саопштењу.

Чини се, поручују, да јасеновачку жртву и праву истину о логору у Јасеновцу наново преплављују хрватски домољуби с усташком крилатицом "За дом спремни".

"Наша је цивилизацијска и домољубна дужност одбранити истину о страдањима осамдесет и пет хиљада људи, Срба, Јевреја, Рома, али и Хрвата антифашиста", наводи се у саопштењу.

Извор: Танјуг