latinica  ћирилица
06/12/2016 |  14:40 ⇒ 14:52 | Аутор: РТРС

Филм "Дубина два" награђен на фестивалу у Италији

Документарни филм "Дубина два" редитеља Огњена Главонића освојио је награду за најбољи филм на Фестивалу документарног филма "Фестивал деи Пополи", који се одржава у Фиренци, саопштио је данас "КомуникАрт".
Инсерет из филма "Дубина два" - Фото: Screenshot/YouTube
Инсерет из филма "Дубина два"Фото: Screenshot/YouTube

"Фестивал деи Пополи", 57. по реду, најстарији је и највећи фестивал документарног филма у Италији, а одржан је од 25. новембра до 2. децембра.

"Дубина два" освојила је награду за најбољи дугометражни документарац у званичној међународној конкуренцији.

Жири је објаснио да је Главонићев филм награђен због "артикулације између слика и нарације, путем које урањамо у механизме масакра и стичемо свијест о томе да се тако нешто може догодити било кад и било гдје".

"Снажна фотографија, изванредно умјетничко дјело, документ о нашој не тако давној историји, ово је филм из којег учимо о себи", оцијенио је жири.

Документарни филм "Дубина два" имао је свјетску премијеру у фебруару ове године на Берлинском филмском фестивалу и од тада је приказан на 30 фестивала широм свијета, освојивши 11 награда.

Филм је освојио Гран при на фестивалима у Санкт Петербургу, Лондону, Палма де Мајорци, Каселу, Призрену и Фиренци.

У наредном периоду слиједе пројекције на фестивалима у Гои (Индија), Техерану (Иран), Сан Кристобалу (Мексико) и Њујорку (САД).

Главонић, познат по филму "Живан прави панк фестивал", тренутно је у пре-продукцији дугометражног филма "Терет" за који је добио подршку француског националног филмског центра ЦНЦ, холандског Хуберт Балс Фонда, швајцарског Висионс Суд Ест-а, Хрватског аудиовизуалног центра, Покрајинског секретаријата за културу и европског фонда за копродукцију "Еуримаж".

Извор: Тањуг