latinica  ћирилица
06/12/2016 |  14:13 | Аутор: РТРС

БиХ и Румунија потписале Споразум о избјегавању двоструког опорезивања

Министар финансија и трезора БиХ Вјекослав Беванда и амбасадор Румуније у БиХ Дана-Мануела Константинеску данас су у Сарајеву потписали Споразум између БиХ и Румуније о избјегавању двоструког опорезивања и спречавању утаје пореза у односу на порезе на доходак.
Сарајево: Беванда - Константинеску - Фото: СРНА
Сарајево: Беванда - КонстантинескуФото: СРНА

Беванда је новинарима рекао да је циљ оваквог споразума елиминисање двоструког опорезивања, што је важан предуслов за привреднике који желе да инвестирају и да буду конкурентни на тржишту обје земље.

"Такође, сада се омогућава лакше кретање капитала, робе, услуга и знања", рекао је Беванда.

Према његовим ријечима, други, не мање битан циљ, јесте елиминисање утаје пореза.

"С тим у вези потребно је ојачати размјену информација у пореске сврхе, како би се овај циљ и остварио", изјавио је Беванда и додао да се након потписивања од овог споразума очекује додатно унапређење економске сарадње БиХ и Румуније.

Беванда је објаснио да је споразум БиХ и Румуније закључен по узору на типски споразум Организације за економску сарадњу и развој о избјегавању двоструког опорезивања, те да је његовим закључивањем БиХ испунила обавезу из Споразума о стабилизацији и придруживању.

Константинескуова је истакла да је потписивање овог документа било потребно како би се оснажила сарадња БиХ и Румуније.

"То је документ који одговара политичкој и привредној стварности двије земље", рекла је румунски амбасадор.

Наводећи да је размјена БиХ и Румуније у прошлој години износила 150 милиона евра, Константинескуова је изразила наду да ће данашњи споразум охрабрити привреднике обје земље за унапређење сарадње.

"У Румунији су регистрована 53 предузећа из БиХ, а надамо се да ћемо у будућности у Румунији имати активности предузећа из БиХ", закључила је Константинескуова.

БиХ и Румунија и до сада је имала уговор ове врсте заснован на споразуму бивше СФРЈ са Румунијом, а данас потписаним споразумом односи у области пореске политике дефинисани су у складу са актуелним временом и важећим законодавством.

Извор: СРНА