latinica  ћирилица
06/12/2016 |  13:54 ⇒ 14:00 | Аутор: РТРС

У ЕУ свим градовима бесплатан Wi-Fi

Државе чланице Европске уније већ су дале подршку иницијативи названој WiFi4ЕU, која подразумијева бесплатан приступ тим мрежама у градовима и селима.
Wi-Fi (Foto: sptimes.ru) -
Wi-Fi (Foto: sptimes.ru)

Подршка иницијативи услиједила је непуна три мјесеца након што је предсједник Европске комисије Жан-Клод Јункер представио план којим би се тијелима локалне власти у ЕУ омогућило да грађанима у градовима и селима понуди бесплатан приступ Wi-Fi мрежама.

Први позив за подношење пројектних приједлога планира се до љета 2017. године, а локалне власти у ЕУ моћи ће да се пријаве за добијање ваучера да би понудиле висококвалитетан приступ интернету у својим парковима, трговима, јавним зградама и књижарама.

Ваучери ће се додјељивати према редосљеду пријаве, па би начелници општина и градоначелници требали да буду спремни да реаговање чим процес пријава буде отворен. Ко добије ваучер, с њим ће моћи да купује и инсталира врхунску опему за локалне тачке приступа WI-FI мрежи. Остале трошкове тих хотспотова сносиће локалне власти.

Тијела локалне јавне власти која желе да понуде ову везу на подручјима на којима још не постоји таква јавна или приватна услуга моћи ће да се пријаве за финансирање путем једноставног и небирократског поступка, кажу у Комисији.

За период од 2017. до 2019. одређено је 120 милиона евра. Комисија процјењује да ће од програма корист имати најмање шест до осам хиљада локалних заједница.

Извор: Агенције