latinica  ћирилица
06/12/2016 |  13:53 ⇒ 13:56 | Аутор: РТРС

Уручене награде "Извор" за најљепшу пјесму и причу о завичају

Директор Представништва Републике Српске у Србији Млађен Цицовић данас је у Удружењу књижевника Србије у Београду уручио књижевну награду "Извор" ауторима најљепше пјесме и приче о завичају за 2016. годину.
Београд: Уручене награде "Извор" - Фото: СРНА
Београд: Уручене награде "Извор"Фото: СРНА

Ову награду, коју Представништво и Фондација "Радост" додјељују по четврти пут ауторима из Србије, Српске, Црне Горе и расијања, добили су Бошко Ломовић из Горњег Милановца за пјесму "Протиче моја ријека" и Драгана Мрђа из Београда за причу "Плетиња".

Директор Представништва Републике Српске Млађен Цицовић рекао је да Представништво у оквиру својих активности, које су усмјерене ка очувању језика и писма, јачању веза Србије и Српске и чувању веза са завичајем, организује по четврти пут овај литерарни конкурс заједно са Фондацијом "Радост".

"Некад је на једном филозофско-књижевном скупу Добрица Ћосић рекао:`завичај и мајка не дугују нам ништа, а ми њима дугујемо све`, тако да мислимо да овим литерарним конкурсом у значајној мјери доприносимо јачању и подстицању веза са завичајем и промовисањем и представљањем завичаја овдје у Србији", рекао је Цицовић.

Жири су чинили приповједач и књижевни критичар Гордана Влаховић - предсједник жирија, те чланови - српски пјесник из Прага Јелена Ћирић и пјесник са Косова и Метохије Миодраг Мики Јовановић.

Влаховићева је рекла да је одзив на конкурс био велики, што показује да је човјек, хтио он или не хтио, везан за завичај и носи га у себи, при чему завичај за свакога представља нешто друго, јер неко налази завичај у свом језику, неко у својим сјећањима, а неко у "сновним привиђењима".

"Различит је однос човека према завичају, али не може од њега да побегне, не може да покида нити колико год желео. Разлог великом одзиву је и то што су многи људи свој завичај, осим у сновима и сећањима, изгубили и у немогућности да се врате и да осете дах свог завичаја", рекла је Влаховићева.

Од 169 пјесама пристиглих на конкурс у најужи избор за награду ушли су и "Избјеглички сан" Веселина П. Џелетовића, "Земљо моја" Марице Видић, "Вече над Поморављем" Светлане Матић, "Кућни праг - црква" Каје Панчић Миленковић и "Воденица" Слободана М. Чуровића.

Када је ријеч о причама, у најужи избор од 72 пристигле, ушле су и "Шта ће јадан, није он крив" Доброслава Петричевића, "Капија изједена рђом" Живојина Ивковића, "Свадба" Бошка Ломовића, "Чувари старе планине" Душице Милановић Марике и "Има нешто" Добрашина Јелића.

Награђене, као и изабране пјесме и приче са конкурса, биће објављене 7. јануара у шестом броју књижевног часописа "Жрнов".

Извор: СРНА