latinica  ћирилица
06/12/2016 |  13:09 ⇒ 13:22 | Аутор: РТРС

Јаковчић: Они који подижу усташке споменике желе наставак НДХ

Еуген Јаковчић из организације "Документа" сматра да сви они који подижу усташке споменике по Хрватској желе да кажу како је нова Хрватска, у ствари, наставак НДХ.
Еуген Јаковчић (фото:portalnovosti.com) -
Еуген Јаковчић (фото:portalnovosti.com)

Он подсјећа на покушаје да се поздрав "За дом спремни!" користи као службени поздрав у Хрватској Војсци.

Јаковчић напомиње да је из историје познато да се тај поздрав никада није употребљавао, осим у документима у којима су функционери НДХ потписивали наредбе за спровођење геноцида над Србима, Јеврејима и Ромима.

"То није `стари поздрав`, већ усташки. Ми имамо проблем само са једним тоталитаризмом, а то је позивање на тековине усташког покрета", истиче Јаковчић.

Он није задовољан млаком реакцијом премијера Хрватске Андреја Пленковића на скандал у вези са поздравом "За дом спремни!" на плочи у Јасеновцу.

"Очекивао сам више од премијера. Тим више што је чињеница да је `екипа` која је поставила плочу у Јасеновцу предвођена ХДЗ-овом начелницом", наводи Јаковчић.

Он подсјећа и на скандал у Сплиту, када је уз помоћ, тада СДП-овог начелника, Иве Балдасара "домовински рат" из деведесетих приказан као наставак рата од 1941. до 1945. године, који су водиле усташе.

У Сплиту је својевремено донесена одлука о постављању споменика "Црној легији" 10. априла, односно на дан успостављања усташке НДХ, наводи Јаковчић за ТВ "Н1".

Извор: Срна