latinica  ћирилица
06/12/2016 |  12:27 | Аутор: РТРС

Еврогрупа жели "другачији приступ" Британије Брегзиту

Шеф еврогрупе Јерун Дајселблум позвао је данас Британију да покаже "другачији приступ" у преговорима са Европском унијом, упозоривши на опасност од хаотичног Брегзита уколико Лондон не промијени став.
Јерун Дајселблум - Фото: ТАНЈУГ
Јерун ДајселблумФото: ТАНЈУГ

Дајселблум, који је на челу групе 19 министара финансија еврозоне, упутио је ово упозорење пошто његов британски колега инсистира на ставу да је "плишани" Брегзит још могућ, преноси агенција Франс прес.

"Он (Брегзит) може бити 'гладак' и уређен, али то захтијева другачији приступ британске владе", рекао је холандски министар финансија новинарима по доласку на разговоре са 28 министара финансија ЕУ у Бриселу.

"Међутим, ствари које сам до сада слушао инкомпатибилне су са глатким и уређеним изласком", додао је Дајселблум.

Његова изјава дошла је непоредно прије прве конференције за новинаре преговарача Европске комисије за Брегзит, Мишела Барнијеа, након састанка са осталих 27 чланица Европске уније.

Дајселблум је поновио упозорење да ће бити немогуће да се европски финансијски капитал задржи у Лондону ако Британија одлучи да не примјењује правила ЕУ након Брегзита.

"Ако Велика Британија жели приступ тржишту уније, мораће да прихвати правила и прописе који иду уз унутрашње тржиште ЕУ", рекао је он.

На примједбу новинара да други лидери ЕУ кажу да Британија не може "да добије и поједе цио колач", Дајселблум је рекао да настоји да се дистанцира од тог клишеа, али да су они "апсолутно у праву".

Британска премијерка Тереза Меј је обећала да ће покренути двогодишњу процедуру "развода" од ЕУ крајем марта, у складу са неочекиваном одлуком британске нације на референдуму 23. јуна за излазак из блока, али није открила јасну преговарачку позицију, додаје француска агенција.

Извор: Тањуг