latinica  ћирилица
06/12/2016 |  11:36 ⇒ 18:37 | Аутор: РТРС

Мектић: Пред туристичку сезону није коректно пласирати да је БиХ центар вехабизма

Министар безбједности Босне и Херцеговине Драган Мектић реаговао је на написе загребачког Вечерњег листа како је СИПА у свом извјештају навела да БиХ постаје средиште вехабизма, наводећи да СИПА није издала такав документ те да је све измишљено.
Драган Мектић - Фото: СРНА
Драган МектићФото: СРНА

Мектић је истакао како је потребно утврдити да ли је те информације измислила Безбједносно-обавјештајна агенција Хрватске или Вечерњи лист. Документ и информације СИПА-е су измишљени, СИПА никада није издала овај извјештај и није га правила поготово под насловом који је наведен - све је лажно и намјештено, каже Мектић.

Осврнуо се на учесталост хапшења у БиХ и изјавио како се морамо позабавити правосудном мафијом.

Мектић је навео како није коректно пласирање оваквих информација пред туристичку сезону коју БиХ очекује те да исто тако не би било уреду да се Хрватској пласира слична прича пред љетну туристичку сезону.

Мектић је саопштио да је у акцији "Некретнине" Службе за послове са странцима БиХ конролисано више од 700 правних лица и утврђено да се око 400 може карактерисати као фиктивно, те регистровано само као могућност за стицање права за куповину некретнина.

"Већ дужи период покушавамо да надзиремо и утичемо на очигледан проблем злоупотребе закона у БиХ и недореченост правног оквира БиХ када је ријеч о куповини и стицању некретнина од страних лица", рекао је Мектић новинарима.

Мектић је истакао да нема ништа против истинских страних инвеститора и доласка страног капитала у БиХ, али да је ријеч о озбиљним инвеститорима и инвестицијама које ће омогућити стварање нових вриједности и запошљавање.

Према његовим ријечима, највећи број или добар дио њих "није имао ту намјеру него да дођу до простора и територије".

"Добар дио тих фиктивних фирми регистрован је путем посредника и пуномоћника, а те наводно регистроване стране компаније никада нису дошле у БиХ. У Сарајеву је од 545 контролисаних субјеката утврђено да скоро 400 нема никог на адреси на којој су регистровани и нема никаквих финансијских трансакција да су извршили у БиХ", додао је Мектић.

Он је напоменуо да су посредством тих фиктивних компанија купљене некретнине енормне вриједности.

"Предузећемо све мјере из наше надлежности и укључити правосудне институције, полицијске и безбједносне агенције, те обавјештајну и инспекцијску службу да се фиктивни карактер тих фирми овдје поништи, те онемогући и спријечи куповина простора и територија без озбиљних намјера за озбиљне инвестиције", рекао је Мектић.

Министар безбједности БиХ је додао да је на адреси једног сарајевског хотела регистровано 15 и више фирми, а када се дође на лице мјеста нема никога.

"Ту има пропуста и од инспекцијских и других органа који врше провјеру при регистровању фирми. Проблем се јавља и да странци као физичка лица узимају некретнине закључујући уговоре преко нотарских канцеларија, а немогуће је да укњиже власништво на себе већ као нотарски уговор имају гаранцију", упозорио је Мектић.

КИТАРОВИЋ: МЕКТИЋ ДА ПОГЛЕДА ИСТИНИ У ОЧИ

Хрватски предсједник Колинда Грабар Китаровић изјавила је да се треба суочити са чињеницом да се из "Исламске државе" у БиХ враћа хиљаде бораца и да се не може занемарити утицај неких других држава на БиХ.

Поводом изјаве министра безбједности БиХ Драгана Мектића да су лажни и неосновани наводи "Вечерњег листа" о растућој опасности од радикалног исламизма у БиХ, Китаровићева је рекла да "треба погледати истини у очи".

"Морамо сви погледати истини у очи и суочити се са трендовима који долазе, укључујући и повратнике из такозване `Исламске државе`, из борби у Ираку и Сирији. Њих је неколико хиљада, а не може се занемарити ни утицај неких других држава", рекла је Китаровићева новинарима у Дубровнику.

Извор: РТРС/Срна