latinica  ћирилица
06/12/2016 |  11:34 | Аутор: РТРС

У Бриселу 9. децембра преговори ЕУ, Украјине и Русије о гасу

Трилатерални преговори о гасу представника Русије, Украјине и Европске уније биће одржани у петак, 9. децембра, пренијела је агенција Тасс позивајући се на изворе из руског Министарства енергетике.

Један руски званичник је потврдио да ће 9. децембра бити одржани трилатерални разговори у Бриселу, а 10. децембра у Бечу ће представници земаља Организације земаља извозница нафте  и оних које нису чланице разговарати о оптимизацији производње нафте, наводи Тасс.

Медији су пренијели да је и украјинска нафтна компанија Њефтогаз потврдила спремност званичника из Кијева да учествују у преговорима у Бриселу, не наводећи о којим је званичницима ријеч.

"Разговори ће се односити на зимски пакет за сљедећу зиму", рекао је шеф Њефтогаза Андриј Кобољев, додајући да би Украјина могла поново да почне да директно купује руски природни гас, уколико Москва пристане на одређене услове Кијева, који се односе на "цијену, услове испоруке, и прије свега потписивање додатног уговора".

Европска унија увози једну трећину потребног гаса из Русије, а од те количине више од половине се транспортује преко територије Украјине.

Између Русије и Украјине су и ранијих година избијали спорови око испоруке и транзита гаса, ;а они су постали још сложенији послије кризе око Крима и сукоба у источној Украјини.

У име ЕУ, у преговорима Кијева и Москве до сада је посредовао потпредсједник Европске комисије задужен за Енергетску унију Марош Шефчович.

Замјеник министра енергетике Русије Кирил Молодсов изјавио је да се структура руског тржишта гаса неће промијенити до 2020. године, укључујући либерализацију извоза, пренијела агенција Тасс.

"До 2020. очекујемо да се структура руског тржишта гаса неће промијенити, не само када је у питању снабдијевање и потражња, већ и прописи, формирање стабилних трендова тржишта и могућих приступа, укључујући питање либерализације извоза", рекао је он.

Извор: Слободна Европа