latinica  ћирилица
06/12/2016 |  10:33 | Аутор: РТРС

Подигнута оптужница у предмету "Круна"

Тужилаштво БиХ подигло је оптужницу против Бранислава Секуловића, држављанина Србије за којим је та земља расписала потјерницу због тешког убиства, а који је недавно ухапшен на граничном прелазу Брод приликом покушаја уласка у БиХ из Хрватске са лажним пасошем на име Марио Триван.
Тужилаштво БиХ - Фото: РТРС
Тужилаштво БиХФото: РТРС

Оптужени се терети да је од 2013. године неовлаштено куповао информације и документе са личним подацима садржаним у изводу из матичне књиге рођених и изводу из матичне књиге држављана БиХ, саопштено је из Тужилаштва БиХ.

Секуловић се терети да је неовлаштено користио личне податке држављанина БиХ Марија Тривана без његовог знања, скривајући свој идентитет, те купљене документе употријебио за добијање личне карте БиХ са Тривановим подацима и својом фотографијом.

Након тога прибавио је и путну исправу за овај идентитет, коју је употребљавао за преласке границе БиХ и других држава са којима БиХ има успостављен безвизни режим преласка граница, те прибавио лажну возачку дозволу на исто име коју је користио у правном саобраћају.

Наведеним радњама оптужени је истовремено починио кривична дјела и према држави БиХ угрожавајући тако систем за евидентирање личних података и личних докумената држављана БиХ, а који администрира Агенција за идентификационе документе, евиденцију и размјену података БиХ /ИДДЕЕА/, проузрокујући штетне посљедице по БиХ.

Оптужени се терети да је починио кривично дјело недопуштена трговина у стицају са кривичним дјелом неовлаштено кориштење личних података и кривичним дјелом фалсификовање исправе.

Оптужница је прослијеђена на потврђивање Суду БиХ.

За Секуловићем, који се по рјешењу Суда БиХ налази у притвору од 22. октобра, Виши суд у Београду расписао је потјерницу и издао налог за хапшење у децембру 2007. године.

Извор: Срна