latinica  ћирилица
06/12/2016 |  10:06 | Аутор: РТРС

Сутра наставак суђења Махмуљину

У Суду БиХ сутра би требало бити настављено суђење команданту Трећег корпуса такозване Армије БиХ Сакибу Махмуљину за злочине над заробљеним српским цивилима и војницима на ширем подручју Завидовића и Возуће 1995. године.
Махмуљин - суђење - Фото: РТРС
Махмуљин - суђењеФото: РТРС

Рочиште, које је требало бити одржано 16. новембра, одгођено је на захтјев одбране која је навела да нису били створени услови за унакрсно испитивање заштићених свједока Тужилаштва БиХ "С 3" и "С 4".

Одбрана је тада истакла да им тужилац Седин Идризовић није доставио записнике из Хашког трибунала, гдје су ови свједоци раније саслушани, због чега се не може адекватно припремити за њихово испитивање, нагласивши да Тужилаштво има обавезу да им достави све доказе, а посебно доказе свједока који су свједочили пред Трибуналом у Хагу.

Одбрана сматра да је овим повријеђено право једнакости и да се налази у неповољном положају у односу на Тужилаштво.

Махмуљина оптужница терети да као командант Трећег корпуса, у чијем саставу је дјеловао и одред "Ел муџахедин", у току 1995. године, док је трајала војна акција на ширем подручју Завидовића и Возуће, није ништа предузео да спријечи злочин припадника овог одреда над ратним заробљеницима и цивилима српске националности.

Извор: Срна