latinica  ћирилица
06/12/2016 |  09:43 ⇒ 09:44 | Аутор: РТРС

Приједор - Обиљежавање 100 година рударства

У Приједору сутра почињу завршне свечаности обиљежавања 100 година рударства које заједнички организују "Арселор Митал Приједор" и Рудници жељезне руде /РЖР/ "Љубија" уз подршку града Приједора и Владе Републике Српске.

За сутра је најављена традиционална акција добровољног давалаштва крви радника рудника, а за петак, 9. децембра, посјета студената и професора Рударског факултета Приједор руднику Омарска и обиљежавање 10 година Програма улагања у локалну заједницу.

Посредством овог програма од 2004. године до данас компанија "Арселор Митал Приједор" уложила је више од 3,5 милиона КМ и више од 9.000 волонтерских сати кроз 310 пројеката из разних области који су обухватили око 82.000 корисника.

За суботу, 10. децембра, заказани су парастос на спомен-комплексу, рударске спортске игре, турнир у малом фудбалу и концерт културно-умјетничких друштава.

Дан касније биће одржани турнири у шаху, рукомету и стоном тенису, дружење пензионера рудника и планинарски марш "Рударска трансферзала".

За сриједу, 14. децембра, предвиђени су промоција монографије "100 година РЖР 'Љубија" и пројекција филма "Грумење које живот значи", као и додјела награда радницима "Арселор Митала Приједор", а за сутрадан традиционална додјела сатова радницима рудника који су напунили 25 година радног стажа и синдикална рударска забава поводом Дана рудара.

У Музеју Козаре у петак, 16. децембра, у 19.00 часова биће отворена изложба "100 година рударства" и биће промовисан роковник "Рударски времеплов", а претходно ће "Арселор Митал Приједор" приредити традиционални годишњи пријем за госте и пословне партнере.

Обиљежавање великог јубилеја завршава се на Свету Варвару, заштитницу рудара, у суботу, 17. децембра, свечаном академијом у подне у Позоришту Приједор.

Извор: Срна