latinica  ћирилица
06/12/2016 |  09:17 ⇒ 09:17 | Аутор: РТРС

Награде Рисојевићу и Журићу

Награду "Кочићево перо" за зиму 2016. добио је Вуле Журић за књигу "Република Ћопић" у издању "Службеног гласника", а престижно признање "Кочићева књига" за цјелокупно књижевно стваралаштво припало је Ранку Рисојевићу.
Вуле Журић и Ранко Рисојевић - Фото: Novosti.rs
Вуле Журић и Ранко РисојевићФото: Novosti.rs

Ово је одлучио жири Задужбине "Петар Кочић" у саставу Никола Вуколић (предсједник), Миљенко Јерговић и Младен Весковић.

- Данас Ранко Рисојевић представља једно од најзначајнијих имена нашег културног простора. Како са свим ранијим књигама, тако и са новом, "Сестре и другарице", он не престаје да изненађује нашу књижевност, очарава своје читаоце, по чему је дуги низ година препознатљив на нашој књижевној сцени. И кад се обраћа интелектуалној елити, и када пише за дјецу, једнако је интересантан, увек нов и на свој начин оригиналан - истиче Никола Вуколић.

Напомињући да је веома почаствован овим признањем, Ранко Рисојевић, за "Новости", каже да се посебно обрадовао што је у образложењу поменут и његов нови роман "Сестре и другарице".

- Вратио сам се нашим хероинама из Другог свјетског рата, али на комплексан начин. У првом плану су Рада Врањешевић и Вахида Маглајевић, које су погинуле и с разлогом проглашене народним херојима. Оне су оличење оних младих скојевки које су искрено и са пуним срцем жељеле да се мијењају односи и да живот буде достојанствен. Наравно, било је и другачијих, каква је у мом роману Јелена, која завршава у усташкој надзорној служби као денунцијант својих другарица - рекао је Рисојевић.

Награде ће бити уручене у петак 22. децембра у Вуковој задужбини.

- Ово је још једна прилика да се о стогодишњици рођења творца Николетина Бурсаћа и стогодишњици смрти творца Давида Штрпца још једном нађемо пред великим књижевним дјелом крајишких дивова који су заувек задужили нашу књижевност и наш језик. Посебну емоцију у мени изазива чињеница да ћу награду примити тек неколико дана пред премијерно емитовање дводијелног филма о последњим Кочићевим данима, који је режирао Горан Марковић и док се на репертоару Народног позоришта Републике Српске налази моја драма на исту тему, а у режији Небојше Брадића - каже Вуле Журић.

Извор: Вечерње новости