latinica  ћирилица
06/12/2016 |  08:48 ⇒ 08:49 | Аутор: РТРС

Сиријски побуњеници се удружују са терористима

Три године након што је ЦИА почела да допрема оружје сиријским побуњеницима како би свргли режим предсједника Башара ал Асада, дошло је до великог преокрета.
Сирија - Фото: Getty Images
СиријаФото: Getty Images

Бројни порази на бојном бољу од сиријске војске и руске авијације, уз све извјеснији епилог да ће им администрација Доналда Трампа пресјећи изворе финансирања, неколико десетина хиљада побуњеника тражи начин да опстане.

Међу опцијама које разматрају налази се и јача сарадња или чак потпуно удруживање са терористичким групама, прије свега са Ал Каидом и њој блиским сунитским екстремистима, истичу амерички аналитичари.

Остављени на цједилу, побуњеници су се већ удружили са терористима из Ал-Нусра фронта. У даљим плановима побуњеника налази се преоријентисање на герилско ратовање и напади на одређене циљеве и људе, баш онако како то раде терористичке организације.

Прије само годину дана, ситуација у Сирији била је много другачија. Опозиционе снаге контролисале су значајну територију земље и све је ишло добро док је стизао новац из САД. Незванично, Пентагон је у обуку и наоружавање побуњеника уложио стотине милијарди долара. Међутим, када је америчко оружје пронађено код терориста из Ал Нусре, САД су наводно престале да финансирају побуњенике. Тада креће њихов суноврат: на тлу су их потпуно потисле снаге сиријске војске, појачане иранском милицијом, шиитима из Ирака и либанским Хезболахом, док их из ваздуха непрекидно бомбардују руски авиони.

Трамп руши наде побуњеника

Доналд Трамп је још у изборној кампањи заузимао став против наоружавања сиријских побуњеника.

- Ко су ти људи? Знамо ли ми уопште ко су људи којима шаљемо милијарде долара вриједно оружје? Асад није беба, он је лош тип. Али хајде размислите мало. Ако срушимо Асада, ко ће доћи на власт? Људи о којима не знамо ништа? Ако се то деси, имаћемо нове Либију и Ирак. Срушили смо Гадафија и Садама Хусеина, то је била највећа грешка коју смо направили. Да су наши политичари отишли на плажу и сунчали се, умјесто што су рушили те режиме, сада бисмо били у далеко бољој спољнополитичкој ситуацији. Хусеин и Гадафи нису били добри типови, али су убијали терористе. Сада, ако хоћете да будете терориста, идете у Либију и Ирак да испечете занат. Ето, то смо урадили - говорио је Трамп уочи избора.

Пентагон процјењује да је у Идлибу, који постаје посљедње уточиште и база побуњеника, као и у џеповима око Алепа, остало око 50.000 побуњеника, који одбијају да се предају, упркос томе што пројектили и савремено наоружање више не стижу из САД и Саудијске Арабије. Једини ко и даље финансира и наоружава побуњенике јесте Катар, због чијих милијарди и успијевају да колико-толико одолијевају ударима сиријске војске.

- Врло смо фрустрирани. САД одбијају да нам испоруче оружје, а и даље сматрају да имају право да нам наређују. Обећали су нам помоћ, а сада стоје са стране док се давимо - рекао је један од команданата побуњеничких снага за Вашингтон Пост.

Трећа опција: преговори с Русима?

Фајненшел тајмс је недавно пренио вијест да су побуњеници, очајни због тога што су их дојучерашњи савезници оставили на цједилу, почели да тајно преговарају са Русијом како би се борбе у Алепу што прије окончале, а они извукли живу главу.

Четири члана опозиције са сјевера Сирије изјавила су за тај лист да је главни посредник у разговорима са Русима - Турска, а да се интензивни преговори воде у Анкари.

- Русија и Турска преговарају са нама без САД. Вашингтон је потпуно скрајнут из разговора, и нема представу о томе шта се дешава у Анкари - рекао је један од опозиционих лидера.

Не може се побјећи од утиска да би ово била далеко боља варијанта, прије свега за напаћен народ у Сирији, Русију, побуњенике и уопште читав свијет.

Извор: Агенције